През 2020 г., насред пандемията, Русия въведе субсидии върху кредитите за жилища, за да стимулира икономиката. Мярката доведе до внезапен ръст на цените на апартаментите, макар че доходите в страната се свиват с невиждан от 1998 г. темп, пише Bloomberg.

Предприемачът ПИК отчита значителен ръст на търсенето в държавата с население от 147 млн. след въвеждането на субсидиите през април. В Москва цените се покачва с 10% само за последните три месеца, според Андрей Рябиснки, съсобственик на MITS, група от компании в областта на строителството и недвижимите имоти.

Москва въведе субсидиите, заедно с намаление на основната лихва, за да съживят икономиката, която вече страдаше години на стагнация преди пандемията и срива на търсенето на петрол - най-значимият износ на Русия.

Но по-ниските лихви подхраниха търсене, макар че предлагането на нови жилища не расте, като така повишиха цените. Доходите едва ли ще се възстановят скоро и това може да остави руснаците с кредити, които не могат да си позволят.

"Властите смятат, че ако представят субсидии за жилищните кредити, ще съживят икономиката", посочва Олег Вюгин, професор във Висшето училище за икономика в Москва. Той предупреждава, че вече се формира балон. "Това няма да работи. За да бъде съживена руската икономика, е нужно повишение на доходите".

Притесненията достигат и Кремъл, като високопоставени представители увериха президента Владимир Путин в излъчвана по телевизията среща по-рано тази седмица, че правителството работи по увеличение на новото строителство, така че цените да не растат още повече.

Намалението на основната лихва от страна на централната банка намалиха средната лихва по жилищните кредити до 7,5% през юни, най-ниското ниво в историята на Русия. Правителствената програма, която ще продължи поне до ноември, дава на руснаците достъп до лихва от 6,5%, ако си купуват нов апартамент.

Броят на жилищните кредити, одобрени Свердловска област подскачат с 12% спрямо същия период на миналата година и с 8,4% Новосибирск.

Стимулът създаде "експлозивен" растеж в кредитирането и може да създаде балон на пазара на имоти, тъй като някои хора няма да могат да плащат кредитите си, каза зам.-министърът на финансите Алексей Мойсеев миналия месец.

Около една трета от жилищните кредити на стойност 277 млрд. рубли ($3,8 млрд.), които банките са отпуснали през юни, са субсидирани. Обемът на кредитите за покупка на жилищте растат с 29% през шестия месец спрямо година по-рано.

В по-богатите градове в страната, като Москва, цените растат и благодарение на ръст на спестяванията, след като затворените граници ограничават пътуването в чужбина.

1998

През второто тримесечие на 2020 г. доходите на руснаците се сриват с невиждан от 1998 г. темп, когато Русия обяви дефолт. Икономиката на страната понесе двоен удар заради пандемията и срива на търсенето на петрол.

Реалните доходи намаляват с 8% между април и юни, спрямо същия период на миналата година, сочат официални данни. Статистиката за първото тримесечие, която сочеше за спад, бе ревизирана до 1,2% увеличение. Намаляването на реалните доходи следва години на стагниращ жизнен стандарт.

Как пандемията промени корпоративния пейзаж в Русия?

Как пандемията промени корпоративния пейзаж в Русия?

Докато едни губят, други печелят