По-младите технологични компании в Русия преживяха най-тежкия период от пандемията значително по-добре от гигантите в енергетиката и суровинната индустрия, показват последните корпоративни резултати, анализирани от The Moscow Times.

Докато технологични империи като Yandex бележат ръст на цените на акциите до рекордни величини, традиционните имена на руската корпоративна сцена като Роснефт и Аерофлот отчетоха ужасяващи заугби и мултимилиардни спадове в печалбата през първото полугодие на 2020 г.

Заради малкото технологични гиганти в Русия, фондовият пазар не успя да постигне впечатляващо възстановяване като в САЩ и все още е с 16% по-ниско в долари.

Грозното

Най-големите корпоративни губещи в Русия заради пандемията са петролните и газови гиганти, които традиционно стоят на върха на корпоративната пирамита като най-скъпите и печеливши компании в страната.

"Петролният и газов сектор преживяват най-тежките загуби. Той е и сред най-слабите индустрии от началото на годината", посочва Василий Карпунин, директор на анализите в BCS Broker.

Средно енергийните гиганти загубиха една пета от пазарната си капитализация от началото на пандемията, като цените на петрола все още не могат да се възстановят от драстичния крах през март.

Състоянието на държавния петролен гигант Роснефт са показателни. Компанията, която контролира около 40% от добива на черно злато в Русия, най-вероятно няма да плати дивидент, след като натрупа загуба от около $1,7 млрд. през първото полугодие, казва анализаторът Дмитрий Лукашов от VTB Capital. Нещо повече, загубата идва въпреки спечелените $1,5 млрд. заради промени във валутните курсове.

Все пак компанията отчита печалба през второто тримесечие - знак за потенциално възстановяване в сектора. Цените на петрола се стабилизираха около $40 за барел.

Лошото

Финансовият сектор на Русия - чието състояние е пряко свързано с това на икономиката - също е сред най-зле представящите се по време на пандемията.

Рекордно ниските лихви изяждат печалбата на банките, като в същото време повишението на безработицата и намаляването на заплатите накара институциите да повишат капиталовите си резерви в съответствие с регулациите.

Колкото повече пари банките трябва да държат в баланса си като защита срещу лоши кредити, толкова по-малко могат да раздадат като заеми и да печелят от тях.

Всичко това засяга отрицателно нетната печалба, казва Карпунин. Най-видимо е това при цените на акциите, както и при решението на банките да отложат изплащането на дивидентите за 2019 г. и да преосмислят бонусите за топ мениджърите.Пазарната капитализация на Сбербанк намалява с около 8% от началото на годианта в рубли. Най-голямата банка в страната и все още най-скъпа компания отчита печалба от 167 млрд. рубли ($2,2 млрд.) през второто тримесечие - спад с около една трета.

VTB - втората най-голяма и също държавна - отчита спад на печалбата от 93% през второто тримесечие до едва 2,1 млрд. рубли ($28 млн.). Провизиите скачат през първото полугодие с над 150% до $1,3 млрд.

Както и енергийната индустрия, банковият сектор изглежда бе под натиск още преди пандемията. По някои оценки икономиката на Русия няма да се завърне на предкризисни нива поне до 2024 г., а пазарите не очакват покачване на лихвите от страна на централната банка до 2022 г. Новите кредити през юли все още са с една трета под нивата от миналата година.

Хубавото

Докато традиционните сектори потъват заради пандемията, за няколкото технологични компании в Русия историята е съвсем различна.

"Инвеститорите са оптимистично настроени относно руските IT компании - които спечелиха от изолацията и дигитализацията в обществото", посочва Карпунин.

Акциите на Yandex достигнаха нов рекорд, като пазарната оценка на най-голямата технологична компания в Русия вече е над $20 млрд. и надхвърля тази на петролни гиганти като Татнефт и Газпром Нефт.Другата водеща технологична компания в Русия, Mail.ru, отчете повече от двоен ръст на акциите след срива през март и около една трета от началото на годината.

Компанията, листната в Лондон, отчита устойчиви приходи и печалба през второто тримесечие, като приходите от реклама се задържат на сравнително високи нива в сравнение с конкурентите ѝ. Подразделението за мобилни игри бележи ръст.

И останалото

Въпреки успеха на технологичните компании, руският бизнес понесе тежък удар заради пандемията. Над една трета от компаниите отчитат загуби между март и май, по данни на Finexpertiza. Общо, корпоративната печалба се срива с две трети спрямо същия период на миналата година - най-резкият спад от поне 16 години насам.