Преди месец американският президент Доналд Тръмп се закани да наложи мита върху всеки мексикански продукт, внесен в Щатите. Тази заплаха, която притесни най-много автомобилните производители, по-късно беше изоставена от държавния глава.

А последните данни за импорта на коли от Мексико показват защо именно компаниите от тази индустрия бяха най-притеснени от евентуалното налагане на мита, пише CNBC.

За първата половина на годината южната съседка на Щатите е внесла 1,37 милиона автомобила, което прави 16,3% дял от целия американски пазар на коли, показват данните на Asociacion Mexicana de La Industria Automotriz.

Тези резултати показват 13% ръст в сравнение със същия период на предходната година и са рекордни за мексиканския износ на коли за САЩ.

Само за юни месец експортът възлиза на малко под 250 хиляди коли или с 9,2% повече в сравнение със същия месец на 2018 година.

За цялата минала година експортът възлиза на 2,6 милиона автомобила или на 15% от целия американски пазар.

В Мексико производства имат големите автомобилни производители, включително и американските марки. По-голямата част от производството в страната е за износ именно в САЩ.