Цените на петрола се покачват слабо и неуверено в четвъртък сутринта след срив до 2-седмичен минимум предния ден на фона на данните за ръста на запасите в САЩ и повишаването на лихвите от Федералния резерв.

Към 9:10 часа българско време августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $119,22 за барел, което е $0,73 (0,29%) по-високо от цената на затваряне на предишната сесия. В сряда тези контаркти поевтиняха с 2,66 долара (2,2%) до 118,51 долара за барел.

Цената на юлските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент бе $116,26 за барел, което е $0,95 повече от крайната стойност на предходната сесия. Вчера цената на тези договори се срина с $3,62 (3%) до $115,31 за барел.

Участниците на пазара приеха негативно новината за повишаването на лихвите на Фед в сряда вечерта, тъй като "по-силно парично затягане може да има отрицателен ефект върху търсенето на петрол", каза Карстен Фриш, анализатор в Commerzbank.

В сряда централната банка на САЩ повиши основната си лихва наведнъж със 75 базисни точки. - за първи път от 1994 година. От началото на годината процентът е повишен със 150 б.п. и в момента е 1,5-1,75% годишно.

Официалните данни на Министерството на енергетиката на САЩ показват, че стоковите запаси от петрол в страната са нараснали с 2 милиона барела през седмицата, приключила на 10 юни, докато анализаторите са очаквали увеличение от само 1,1 милиона барела.

Междувременно медии съобщиха, че президентът на САЩ Джо Байдън е поискал от американските рафинерии да увеличат производството на бензин и дизелово гориво. "По време на война е неприемливо да се прехвърлят високите маржове на печалба на петролните компании директно към американските семейства", пише Байдън. "Компаниите трябва да предприемат спешни действия за увеличаване на доставките на бензин, дизелово гориво и други рафинирани продукти".

Международната агенция по енергетика поддържа оценката си за ръст на търсенето на петрол в световен мащаб през 2022 г. на 99,4 милиона барела на ден, следва от месечния доклад на IEA. Докладът също така отбелязва, че през следващата година търсенето ще надхвърли нивата преди пандемията, главно поради възстановяването на китайската икономика.