България и Румъния ще се присъединят към ЕС на 1 януари догодина, но има вероятност двете страни да бъдат лишени от стотици милиони евро от европейските фондове, ако не предприемат бързо мерки по проблемните глави, съобщава агенция Ройтерс.

Дългоочакваният доклад на ЕК за напредъка на двете страни ще даде зелена светлина на двете страни да станат пълноправни членове през 2007 година, но ще предложи най-строгите условия за присъединяване в досегашната история на разширяването на ЕС. 

Строгите условия целят да успокоят критиците на разширяването, които смятат, че двете страни са прекалено бедни, корумпирани и административно слаби, за да се справят с членството в ЕС, посочва международната агенция, цитирана от БНР.

Ако България и Румъния не постигнат целите на реформите, посочени в доклада, Европейската комисия може да предложи първоначално те да бъдат изключени от общата европейска политика в някои области, както и да блокира част от европейските помощи за земеделие и регионално развитие.

Еврокомисията посочва ще предприеме съответни мерки, за да гарантира нормалното функциониране на ЕС, ако страните не предприемат незабавни действия в относно корупцията и организираната престъпност, слабите съдилища и държавна администрация и незадоволителни стандарти на хранителна безопасност.

Евентуалните санкции може да означават, че първоначално съдебните разпоредби на новите страни-членки няма да бъдат напълно валидни в ЕС или че някои храни няма да могат да бъдат изнасяни свободно.

Членството на страните в ЕС се очаква да подкрепи и без това впечатляващия им икономически растеж, да привлече сериозни чуждестранни инвестиции и да насърчи развитието на туризма, споделят още от агенцията.