Броят на работниците, наемани за временна работа в Германия е спаднал до 1,5 милиона души през юни, предава Reuters. Това е най-ниското ниво от февруари 2020-а година. Едно от обясненията е, че постепенното облекчаване на ограниченията, свързани с COVID-19 в страната стимулира търсенето на постоянна работа.

Временно наетите през юни в Германия са едва 4,5% от всички служители. За сравнение, те са били 6,8% през месец май, според данните от бизнес проучване на Федералното бюро по труда.

Германия преодолява последствията от пандемията

Германия преодолява последствията от пандемията

Страната се изправя на крака с най-бързите темпове в Европа

В сектора на хотелиерството броят на временно наетите служители е спаднал до 331 000 през юни от 520 000 през май. Въпреки това, над 30% от персонала все още работи за определен период от време.

Т. нар. краткосрочна работа позволява на германските работодатели да наемат персонал на по-кратко работно време и за определен период. Това е честа практика в страната във времена на икономически спад.

Целта е да предотврати шокове като трайна безработица до каквато доведе кризата, свързана с пандемията в много страни по света. Тоест, това, че броят на временно наетите хора намалява е добра новина. Колкото до сезонните работници, много от които са българи, от началото на лятото при тях се наблюдава тенденция на увеличаване.

Как Германия и Франция могат да провалят летния сезон в Гърция?

Как Германия и Франция могат да провалят летния сезон в Гърция?

Нови ограничения на пътуванията могат да застрашат индустрията в най-зависимите от нея страни в ЕС

Според доклад на Capital Economics рецесията в най-голямата икономика в Европа върви към своя край. Икономиката на Германия ще нараства съответно с 1,3% и 2,3% през второто и третото тримесечие, сочат прогнозите. Индексът за бизнес климат Ifo, който измерва доверието на бизнеса, е нараснал до 101,8 през юни спрямо 99,2 през май и 96,7 през април и март.

"Активността в сектора на услугите през юни нарасна особено бързо с отварянето на хотели и ресторанти. Това доведе до нарастване на резервациите в ресторанти, разкриването на работни места", се пише в доклада.