До края на следващото десетилетие почти всички въглищни централи в Европейския съюз ще харчат далеч повече, отколкото изкарват и ще трябва да разчитат на държавни субсидии, за да продължат работа.

Около 54% от всички централи в региона вече не могат да покрият разходите си, показва доклад на базираната в Лондон Carbon Tracker Initiative, цитиран от Bloomberg. Съоръженията продължават да работят само благодарение на милионите евро, наливани в тях от държавите, за да може централите да са готови да се включат при пиково потребление.

Редица държави от Великобритания до Австрия планират да спрат най-мръсните електроцентрали, а инвеститори като суверенния фонд на Норвегия - най-големият в света, изтеглят парите си от ТЕЦ-овете. И бъдещето на този вид гориво никога не е изглеждало по-мрачно.

До 2030 г. 97% от въглищните централи ще харчат повече, отколкото успяват да печелят, тъй като Европейскта комисия планира да забрани плащанията за студен резерв до средата на следващото десетилетия. В бъдеще, при пиково потребление, ще се разчита на огромни батерии, а надеждата е развитието им да изпревари очакванията.

Маржът им ще се свие още повече заради предвиденото тройно увеличение на разрешенията за изпускане на парникови газове до 31 евро за тон до 2030 г.Но утилити компаниите продължават да се надяват да могат да използват въглищните централи и след 2030 г. На база официални документи на компании и обявени политики на държави, едва 27% от работещите днес въглищни централи в ЕС ще бъдат затворени преди 2030 г.

Според доклада обаче, ако бъдат затворени непечелившите централи, държавните бюджети ще си спестят 22 милиарда евро до 2030 г.