САЩ е изнесъл повече суров петрол и петролни продукти, отколкото е внесъл за пръв път в историята си през септември тази година, сочат данни на американското Управление за енергийна информация, предаде oilprice.com. Ведомството събира статистика за петролния сектор на страната от повече от половин век.

Износът преди три месеца е надхвърлял вноса на 89 хил. барела петрол дневно. Причината за това е ръста на добива от шистовите производители и вдигането на ограниченията през износа преди четири години. В периода около Голямата рецесия САЩ внасяше с 10 млн. барела петрол повече, отколкото изнасяше, а днес статистиката се е обърнала, предават от изданието.

Рязък спад на запасите в САЩ. Петролът пак се качи до $63 за барел

Рязък спад на запасите в САЩ. Петролът пак се качи до $63 за барел

Пазарът очаква решенията от заседанието на ОПЕК+

Освен това днес САЩ продава петрол на повече страни по света, отколкото е броят на вносителите в най-голямата икономика на Земята. Преди 2015 г. единствената страна, за която можеше да изнася, беше Канада, а днес списъкът с дестинации, расте постоянно.

Данните показват, че страната все още внася повече суров петрол, отколкото изнася, но при петролните продукти тенденцията е обратната. Страната е нетен износител на самолетно гориво, бензин и дестилирано гориво.

Тръмп уплаши петролния пазар с изказване за сделката с Китай

Тръмп уплаши петролния пазар с изказване за сделката с Китай

Сутринта Brent се търгува по $61,24, а WTI - по $56,47 за барел

Заради ръста на производството на рафинериите, който изпревари потреблението на техните продукти, САЩ започна да изнася повече такива през последните години. През 2009 г. страната беше нетен вносител на 698 хил. барела петрол дневно, а през тази година е нетен износител на еквивалента на 3,2 млн. барела петрол дневно.

Очакванията са износът на петрол да продължи да расте и догодина до средно 751 хил. барела дневно.

Сигнали от ОПЕК спряха срива на петролните цени

Сигнали от ОПЕК спряха срива на петролните цени

През месец ноември Brent поскъпна с 3,7%, а WTI - с 1,8%