Германия, която отдавна е образец за фискална предпазливост за южните си съседи, изглежда ще изостави стратегията си и ще започне да харчи. В сделката, постигната между консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите миналата седмица, се вижда охлабване на бюджетната дисциплина.

Коалиционното споразумение, върху което ще положат подписи двете партии, не съдържа планове за нови дългове и дава обещание за балансиран бюджет. Но и предвижда следващото правителство да изхарчи целия излишък от 45 милиарда евро по редица пера - от училища и семейства до жилища и отбрана. Обещава и бонуси за пенсионерите, за които експертите смятат, че обременят данъкоплатците пред следващите десетилетия.

И вече някои от консерваторите и икономостите бият тревога. "Не виждам как ще бъдат финансирани всички тези идеи", казва Кей Шелер, която оглавява Федералната служба за одит.Разбира се, все още няма гаранция, че този план ще влезе в действие. Зависи и дали социалдемократите, които се събират на партиен конгрес тази неделя, ще одобрят идеята за нова голяма коалиция". Много от тях не харесват идеята за още четири години с Меркел.

Консерваторите също не са особено щастливи, като припомнят старото обещание на социалдемократите за данъчни облекчения за 15 милиарда долара, което не бе изпълнено - въпреки препълнената хазна на Германия. "Беше уникална възможност", казва Клеменс Фюст, президент на тинк-танка Ifo. "Вместо това те решиха да увеличат разходите".

Германската икономика е в добро здраве. През миналата година тя порасна с 2,2%, най-бързият темп от 2011 г. Заетостта е на най-високото си ниво от обединението на страната през 1990 г., износът расте. И се чуват много мнения, че има поле за увеличени разходи - особено в инфраструктура.Но предупрежденията, че доброто време ще свърши, също не са малко. След четири, пет, шест години, когато демографската ситуация в Германия наистина започне да се влошава, когато лихвите са различни, а икономическият бум е приключил, бюджетът ще бъде в съвсем друго състояние, казва Йенс, Бойсен-Хогрефе от Института за световна икономика в Кайл. "Трябва да подготвим данъчната система за това", казва той.

Лагард призова Германия да "развърже кесията"

Лагард призова Германия да "развърже кесията"

МВФ препоръча на Берлин да инвестира повече