Мерките срещу пандемията от коронавирус, принуждаващи населението да си стои вкъщи, и затварянето на бизнесите в Бразилия ще се отразят пагубно на стопанството ѝ, предупреди министърът на икономиката Пауло Гуедес. По думите му резултатите от тях ще са видни само в рамките на следващия месец.

"До около 30 дни може да започнат да се наблюдават дефицити по рафтовете в магазините, а производството ще стане неорганизирано, което може да доведе системата до икономически колапс и социален хаос", каза той. "Това е силно тревожно."

За момента най-голямата икономика в Латинска Америка е и най-голямото огнище на болестта. Наскоро броят на починалите надхвърли 9 хил. души от коронавирус, а броят на новорегистрираните заразени е дори още по-висок.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Президентът на страната Жаир Болсонаро коментира, че животите на хората в страната трябва да бъдат спасени. "Но има проблем, който ни притеснява повече, и това са въпросите със заетостта и спрялата икономика", посочи той. "Борбата с вируса не трябва да нанася по-големи щети от самия него."

Затова той е сред политиците, които искат да отстранят много от мерките, включително и социалното дистанциране, а бразилският върховен съд постанови, че властите имат право да налагат ограничения.

Президентът е прав по отношение на безработицата и тежкото отражение на мерките, нанасящи удар срещу икономиката. През март, още преди те да бъдат въведени, безработицата в страната се покачи до 12,2% - равнище, което за последен път се наблюдаваше през май 2019 г.

Графика 1: Безработица в Бразилия

Източник: Tradingeconomics

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

Индустриалното производство в страната, което даде някои признаци за оптимизъм през есента на миналата година, отново тръгна надолу, а данните също включват сам периода преди въвеждането на регулациите срещу болестта. През март то се е свило с 3,8% на годишна основа, което е най-сериозният му спад от юни миналата година насам.

Графика 2: Индустриално производство в Бразилия

Източник: Tradingeconomics