Бразилия и САЩ са двата най-големи износители на соя в света. На тях се дължат над 80 на сто от общите годишни продажби на соя в световен мащаб. През миналия сезон обаче в Бразилия соевите зърна за износ буквално свършват. Изглежда Америка върви по същия път.

Още през октомври миналата година, най-големият производител и износител на соя в света Бразилия и вторият по големина износител - САЩ изчерпват доставките си. По прогнози на Министерството на земеделието на САЩ страната ще вземе лидерската позиция на Бразилия. Цените на соята се повишиха значително от август 2020 г, пише Forbes.

Как обаче двамата най-големи износители на соя на планетата се изчерпаха? Отговорът е търсенето от Китай. Очаква се страната отново се счупи собствения си рекорд за внос на соя през този сезон. Според прогнози на Министерството на земеделието на САЩ вносът ще е около 100 милиона метрични тона. Някои анализатори дори прогнозират повече. Това е по-малко от 28% от цялата соя, произведена на планетата.

Всъщност Китай внася с неистови темпове, заради нарастващата популация на свине и вероятно за да трупа запаси, за да има адекватен буфер в случай на непредвидени смущения в доставките или цените. Mиналата седмица обаче стана ясно, че в страната има поредна епидемия от африканска чума по свинете, която не спира да върлува от 2018-а досега. Заради болестта по прасетата половината стада на Китай бяха унищожени, което намали общата нужда на страната от соя. Теоретично същото може да се повтори, въпреки че би могло да се предположи, че китайските власти вече имат опит и биха могли да овладеят огнище на африканска чума по-ефективно, отколкото през 2018 г.

Азиатската страна е увеличава общото потребление на соя годишно в продължение на години, като напоследък употребата се е увеличила от 102 милиона метрични тона през 2018/19 до над 117 милиона метрични тона, за 2020/21.

Междувременно Министерството на земеделието на САЩ заяви, че общото глобално производство не е достигнало общото глобално търсене. Затова и цените на соята се повишиха толкова рязко през последната половин година, въпреки че пазарите са в застой.

Неблагоприятните метеорологични условия за посевите в Бразилия засилиха притесненията за реколтата. Това доведе и до скок в цените в началото на този месец до невиждани от няколко години насам нива.