Източна Европа и по-конкретно сегментът на изнесените услуги може да се окаже един от печелившите след отминаване на коронакризата. Това смятат експертите от Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw).

В уебинар в сряда заместник-директорът на института Ричард Гривесон коментира, че компаниите от страни, като Германия, няма да инвестират така активно в Китай и в други части на Европа в периода след епидемията.

"Въпреки това те ще търсят възможности да намерят подходящи локации, които да им предлагат по-ниски разходи. Вземете тези две неща заедно и това е добра новина за производствения сектор в Централна и Източна Европа, основно Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Румъния и за услугите в Балтийските страни", коментира той.

По неговите думи не може да се очаква, че тази промяна в поведението на инвеститорите ще стане в рамките на една, две години, но ще бъде ясна тенденция в средващото десетилетие. По думите на Гривесон те ще търсят възможности основно в изнесените услуги в производствения и в ИТ сектора.

Що се отнася до по-краткосрочния ефект на коронакризата върху региона, от wiiw прогнозират, че спадът на растежа в страните от ЦИЕ ще бъде по-тежък от този по време на финансовата криза от 2009 година.

Експертите очакват, че реалният БВП в региона ще се свие с 6,1% през 2020 година при намаление от 5,6% през 2009 година. Това означава, че 2020 година ще бъде най-тежката година за Източна Европа от началотона 90-те години насам. Заедно с това възстановяването ще бъде бавно - с около 2,8% ръст през 2021 година в сравнениес такъв от 4,4% през 2010 година.

Според прогнозата най-засегната ще бъде Хърватия - със спад от 11 на сто, следвана от Словения и Словакия със съответно 9,5 и 9 на сто. Основната причина за контракциите на БВП там е натискът върху туризма и износа.