На световния пазар на метали е очевидно едно противоречие. Цената на стоманата се е покачва през цялата година. Междувременно цената на желязната руда, която е най-важният компонент в стоманодобива, е спаднала с повече от 40% от средата на юли. Търсенето на стомана нараства, но търсенето на желязна руда се свива. Защо?

Има някои фактори, които обясняват високите цени на фючърсите на стоманата- сред тях са тарифите върху вноса на стомана, наложени от Тръмп и задържаното търсене след пандемията. Китай произвежда 57% от световната стомана, но страната планира да намали производството си тази година, а това ще повлияе на пазарите на стоманата и на желязната руда, обобщава изданието Quartz.

Защо Китай намалява производството на стомана?

За да намали замърсяването, Китай намалява капацитета на своя стоманодобивен сектор. Той произвежда между 10% и 20% от въглеродните емисии в страната. Предприятия за алуминий в страната също са изправени пред подобни ограничения. Нещо повече- страната вдига митата върху износа, свързан със стомана. От 1 август например, тарифата за съставката от неръждаема стомана ферохром, се увеличи от 20% на 40%.

"Очакваме производството на сурова стомана в Китай да се намали в дългосрочен план". Това заяви старши консултантът в изследователската фирма Wood Mackenzie Стив Си. "Стоманодобивната промишленост ще остане ключов сектор в стремежите на Китай в областта на опазването на околната среда през следващите няколко години", смята експертът.

Междувременно съкращенията в производството водят до по-ниски разходи за производство на желязна руда. Според него някои стоманодобивни предприятия дори са изхвърлили част от запасите си от желязна руда ."Паниката обхвана и търговците и доведе до спада, който виждаме."

Предполага се, че недостигът на много продукти ще продължи, докато търсенето и предлагането след пандемията се стабилизират. Автомобилните компании, например, вече се опитват да се справят с кризата в предлагането на полупроводникови чипове. Неотдавна изпълнителният директор на Ford заяв, че доставките на стоманата са част от "нова криза" на суровините.

През 2019 г. САЩ са произвели 87,8 милиона тона стомана по данни на Световната асоциация на стомана, което по-малко от една десета от производството на Китай - 995,4 милиона тона. Дори и американските производители на стомана да произвеждат повече, отколкото след финансовата криза през 2008 г., ще е трудно да успеят да запълнят недостига, който ще се създаде след съкращенията на Китай.