По време на предаването "Пряка линия", в рамките на което президентът на Русия Владимир Путин отговаря директно на въпроси на зрители, една от тях постави пред държавния глава въпроса за цените на храните.

Валетина Слепцова запита Путин защо бананите от Еквадор са по-евтини в Русия от местните моркови — и как майка ѝ да оцелее с ниската си заплата, когато цените на продукти като картофите са толкова високи. Президентът призна, че високите цени са проблем, като обвини международното поскъпване и недостига на вътрешния пазар. Но заяви, че правителството е предприело мерки, като се обсъждат и други действия.

Скъпите храни са проблем за Путин, тъй като създават недоволство сред руснаците, особено сред по-възрастните с малки пенсии, които не искат да си помислят за завръщането на 90-те, когато високата инфлация донесе недостиг на храни.

Това принуди Путин да накара правителството да предприеме стъпки за успокояване на инфлацията. Сред тях бе въвеждане на допълнително облагане на износа на пшеница, както и изкуствен таван върху ритейл цените на някои от основните хранителни стоки.

Но ходът рискува да нанесе тежки щети на земеделския сектор на Русия. Самите земеделци посочват, че новото облагане ги спира да правят дългосрочни инвестиции. Решението на Русия, най-големият износител на пшеница в света, подхранва инфлация и други страни, като увеличава цените на културата.

Набиулина се изправи срещу властта заради тавана на цените

Набиулина се изправи срещу властта заради тавана на цените

Популистката мярка на Кремъл вече създава недостиг на храни

Засега Путин не е изправен пред непосредствена заплаха преди парламентарния вот през септември, след като руските власти предприеха тежки репресивни мерки срещу политическите опоненти на президента, свързани с хвърления в затвора критик Алексей Навални. Съпартийците на Навални няма да могат да се кандидатират на предстоящия вот и призовават руснаците да гласуват тактически за всяка партия, която свързана с Путин.

Но задържането на сравнително ниски цени на храните е ключова политическа цел на Путин, който все пак не иска да се изправи срещу гневно население. "Ако цените на автомобилите нараснат, само малка част от хората ще го забележат. Но когато купуваш храна всеки ден, повишенията на цените карат хората да се чувстват все едно инфлацията расте драматично", казва източник на агенцията.

Министерство на икономиката на Русия съобщи, че мерките, въведени от началото на 2021 г., са помогнали за стабилизиране на цените на храните. Захарта поскъпва с 3% тази година, след 65% ръст през миналата. С толкова е по-скъп и хлябът, като миналата година цената му се повиши със 7,8%.

Въпреки мерките потребителската инфлация достига 6,5% през юни — най-бързия темп от пет години насам. През шестия месец храните поскъпват със 7,9%.

Фермерите също не са доволни, тъй като новият данък ще накара търговците да плащат по-малко за пшеницата, за да компенсират повишените разходи при износа.

Русия изпревари осем пъти ЕС по поскъпване на храните

Русия изпревари осем пъти ЕС по поскъпване на храните

Дали това може да доведе до недоволство и социално напрежение?