Гуверньорът на централната банка на Русия настоя правителството възможно най-скоро да се откаже от въведените тавани на цените. Елвира Набиулина посочва, че популистката мярка може да нанесе дълготрайни щети върху руската икономика, предава The Moscow Times.

Кремъл наложи ограничения в цените на някои продукти като захар и олио през декември. По това време цените на храните растяха значително и заплашваха да създадат недоволство преди парламентарните избори тази година. Въпреки тях, инфлацията в страната продължава да расте. През март тя достига 5,8% на годишна база, според данни на Ростат. Цените на храните растат още по-бързо — 7,6% през март.

Набиулина посочи, че държавната намеса в икономиката ще предизвика дълготрайни щети и ще обезкуражи развитието в частния сектор. Централната банка вече предприе първи стъпки за ограничаване на инфлацията като повиши основната лихва до 4,25%. Анализатори очакват покачване и на срещата този месец.

Експертите прогнозират, че инфлацията вероятно е достигнала пик и ще започне да спада през следващите месеци. Поредният срив на рублата и очакванията за огромни правителствени харчове преди изборите тази есен обаче запазват опасенията от инфлация.

Независимите икономисти и бизнесът също разкритикуваха остро популистките мерки на властта, като посочиха, че те създават недостиг и обезкуражават инвестициите в индустрията.

Решението на Кремъл да ограничи цените на храните доведе до недостиг на захар

Решението на Кремъл да ограничи цените на храните доведе до недостиг на захар

Очаквано