След като с разразяването на епидемията фондовия пазар в Европа записа един от най-тежките сривове в историята, то началото на тази седмица донесе повече от добри сигнали за възстановяването му.

В края на търговията във вторник само за половин час са били предложени акции за над 4 милиарда долара. Това прави вечерта на 26 май една от най-натоварените за пазарите през тази година, пише Bloomberg.

За повече от половината от обема книжа е допринесла швейцарската строителна група Sika AG, която е предложила такива на стойност 2,7 милиарда швейцарски франка или 2,8 милиарда долара. Това е най-голямото предлагане на акции от началото на годината, показват данните.

Друго значително по обем такова е било направено от германската RAG-Stiftung, която е продала 5% от останалия си капитал в швейцарския жп оператор Stadler Rail. Междувременно производителят на чипове Infineon Technologies е набрал свеж капитал от 1 милиард евро или 1,1 милиард долара, като е успял да направи това в рамките на под час.

В Европа през последните седмици се наблюдава увеличение на продажбите на вече съществуващи акции след стабилизирането на пазарите през април. Основно ръстът в търсенето е на книжа на компании, отчели увеличение на продажбите си в резултат на затварянето на икономиките, което доведе до промени в навиците за пазаруване.

Повечето от тях оперират в дигиталната сфера, като платформата за онлайн доставки на храна Just Eat Takeaway и софтуерния разработчик TeamViewer.

"Големият обем на сделките не е много добър знак за растежа и състоянието на фондовия пазар в момента", предупреждава Антъни Беничу, който е трейдър в Louis Capital Markets в Лондон. "Това означава, че вътрешните хора виждат капацитета за нарастване на пазарната капитализация достигнат, особено в технологичния сектор, където те се доближават до нивата по време на балона през 2000 година", обяснява експертът.