Напрежението между Съединените американски щати и Русия заради случващото се край границите на Украйна засилва проблемите в алуминиевия сектор, който страда заради високите цени на енергията през последните месеци, пише The Wall Street Journal.

Цената на алуминия нарасна с 24 процента през последните шест месеца до над $3 100 за тон — близо до 10-годишен връх. Възможността Русия да нахлуе в Украйна влошава ситуацията, тъй като първата е сред най-големите производители на алуминии и трейдърите се опасяват от проблеми с износа при конфликт.

Ситуацията оказва допълнителен натиск над индустрията, която страда от повишаващите се цени на енергията. Всичко това доведе до затваряне на заводи в Европа и Китай, които не успяха да намалят достатъчно разходите си, за да продължат да работят на печалба.

В Европа цените на природния газ се намират на почти пет пъти по-високи нива спрямо преди година заради студеното време и спада в доставките от Русия. Цените на енергията формират до половината от разходите за алуминия.

Трейдърите се опасяват, че затварянето на заводите ще усложни осигуряването на доставки в пазар, който е свикнал с излишък. Повишаващата се цена пък е допълнителен разход за купувачи като автомобилните производители, които вече се изправени пред плеяда проблеми.

В края на миналата година Alcoa съобщи, че затваря завода си в Испания, който има годишен капацитет от 228 хил. тона. Очаква се той да остане затворен около две години. Норвежката Norsk Hydro пък съобщи, че намалява производството в завода си в Словакия до 60 процента от капацитета заради високите цени на енергията. Те не са единствените, а същото се случва и в Китай.

Общо производителите са свалили от пазара 810 хил. тона годишен производствен капацитет. Над 3 млн. тона "изчезнаха" и от предлагането в Китай. Анализатори казват, че през следващите месеци още заводи в Европа могат да спрат работа, ако цените на електроенергията не паднат.

Изчисления сочат, че запасите от алуминий по света намаляват до под 850 хил. тона, най-ниското ниво от 2007 г. През март 2021 г. те бяха два пъти повече.

Morgan Stanley изчислява, че предлагането може да изостане с 1 млн. от търсенето през 2022 г.