Щатският долар поевтинява спрямо еврото, йената и лирата стерлинг в началото на валутната търговия във вторник.

Освен това повечето азиатски валути се засилват спрямо долара на вълната от оптимизъм, че американската икономика ще продължи да се възстановява, пише The ​​Wall Street Journal.

Това беше улеснено по-специално от новината, че Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри законопроект за инвестиции в инфраструктурата на страната в размер на 1 трилион долара. Законопроектът, който е критична част от икономическия дневен ред на президента Джо Байдън, предвижда инвестиции в модернизацията на пътищата, железопътните линии, електрическите мрежи и развитието на широколентов интернет.

Междувременно в сряда ще бъдат публикувани данни за промените в потребителските цени в Китай и САЩ, които се следят внимателно от инвеститорите.

На пазара днес към 10 часа българско време общата европейска валута към се покачва спрямо американската с 0,08% и се търгува на ниво около $1,1600 за едно евро срещу $1,1587 за евро в края на последната сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската се понижи с 0,27%, до 130,85 йени за евро при 131,20 йени за евро при затваряне на търговията в понеделник.

Спрямо японските пари щатската валута спада с 0,34%, до 112,87 йени срещу 113,23 йени в края на предходния ден.

Британската лира стерлинг във вторник сутринта поскъпва с 0,03% спрямо долара до $1,3565 за паунд от $1,3563 в предишния ден на търговия.

Британската национална валута е стабилна спрямо европейската и струва 1,1705 евро, както предния ден.

Индексът ICE US Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е намалял с 0,14% по време на търговията във вторник. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,13%.