Българите да помислят малко повече за личните си финанси, особено след финансовите турболенции от последните месеци. Такъв съвет даде финансистът Преслав Китипов в Сутрешния блок на България Он Ер.

Според него все повече хора започват да се интересуват от това как да се оправят във все по-сложния финансов свят, въпреки че нашенците не винаги успяват да планират достатъчно добре личните си средства, както и не са достатъчно ограмотени по тези теми.

"Сякаш забравихме да поставим в центъра самия човек, самия индивид и самото семейство и да посочим как тази единица може да се ориентира в тази сложна обстановка и какви действия трябва да предприеме. А не отвън да му посочваме решенията, тоест да провокираме самите хора." - коментира Китипов.

Понякога на индивида му е трудно обвърже финансовите теми, смята Китипов. Според него има три основни тези, на които да се спре.

"Първото е - Какво ни трябва? Доста обхватна тема, но можем да си говорим с конкретен пример и ако говорим за пенсионната система, защото в момента е на дневен ред - Какво ни трябва? - трябва ни достоен доход, когато се оттеглим от активна дейност. Как можем да сметнем това? - Това вече е въпрос на малко по-прецизни изчисления. Например: Какво ще ни донесе държавното осигуряване, тоест колко бихме получавали, ако се оттеглим от активна дейност и един минус с това, което ни е необходимо и виждаме разликата, която се получава. Оттам насетне трябва да преценим как да допълним тази разлика ние самите, а не да чакаме от някого." - обясни Китипов.

На второ място нужно е да се погледнат всички продукти на пазара и да се преценят кои са най-подходящите, съветва Китипов.

"Третото изключително важно е да си уговорим на въпроса кога ни съветват и кога ни продават." - допълни Китипов.

Европейските програми са насочени към предприемаческия дух и към самия индивид, коментира Китипов. Според него дребният бизнес може да ни дърпа напред.