Основателят на Microsoft Бил Гейтс отправи предупреждение към малките инвеститори, които искат да копират стратегията на Илън Мъск, предаде Cointelegraph. Същевременно създателят на Tesla и SpaceX е защитен от волатилността на криптовалутата", смята Гейтс.

"Илън има тонове пари и освен това е изключително интелигентен, така че аз не се тревожа, че неговите биткойни произволно ще поскъпват или ще се обезценяват", каза той пред Bloomberg.

Повод за неговото изказване беше фактът, че преди две седмици и половина Tesla придоби биткойн за 1,5 млрд. долара, а от тогава досега криптовалутата падна с над 20%, което заличи капитализация в размер на 400 млрд. долара. Интересно е обаче, че поевтиняването на криптовалутата започна почти веднага след като самият Мъск туитна, че цените на биткойн и етер са "високи".

По думите на Гейтс инвеститорите също така не трябва да следват сляпо манията от оптимизъм, заобикаляща действията на Мъск на пазарите.

"Смятам, че хората се въвличат в подобни мании, без да имат достатъчно пари за губене", каза Гейтс. "Аз не съм бичи настроен спрямо биткойн и моят подход би бил: ако имате по-малко средства за харчене от Илън, вие трябва да внимавате."

Друг пункт, по който той отправи критика към биткойн, е ползата му за общото производство и енергийното потребление за изкопаването на криптовалутата.

"Има неща, в които инвестираме и които водят до производство", каза той. "Биткойн използва много енергия и подпомага анонимните транзакции, които са необратими."

Гейтс все пак не смята, че криптовалутите са нещо лошо, просто според него те трябва да са "прозрачни" и централизирани, което пропуска целия смисъл от създаването им на първо място.