Политическата обстановка и ситуацията с Брекзит не е отказала богатите китайци да се борят за виза, за да инвестират на британския пазар.

Китайските кандидатури за инвестиционните визи - Tier 1 са се увеличили с 19 процента до 144 през 2018 година, спрямо предишната година според инвестиционната компания Growthdeck. Броят на китайците, кандидатстващи за виза почти се е удвоил след гласуването за Брекзит през 2016 година, пише Bloomberg.

Миналата година китайските заявления са били 63 процента от общо всички, а това е доста повече спрямо 2017 година. Вторите чуждестранни инвеститори с най-голям апетит за британския пазар са от Хонконг, чиито кандидатури за виза представляват 26 процента. Далеч от очакваното, несигурността на Острова насърчава кандидатурите.

Министерството на вътрешните работи обяви през декември, че временно ще спре даването на визи, с цел да ограничи прането на пари и организираната престъпност.

"Промяната на първо място цели да защити Обединеното кралство от незаконно придобити средства и да гарантира визи само на легалните и честни инвеститори", са казали от Министерството.

 Фирми от Острова са отклонили инвестиции за $10 милиарда към ЕС заради Брекзит

Фирми от Острова са отклонили инвестиции за $10 милиарда към ЕС заради Брекзит

Все по-малко инвестиции правят във Великобритания както компаниите от ЕС и САЩ, така и британски компании

Броят на кандидатите за виза спадна рязко през 2015 година, когато правителството въведе по-строги проверки и удвои минималната сума за инвестиране до 2 милиона паунда или 2,6 милиона долара. Последните промени от миналия месец изискват кандидатите да докажат, че са имали контрол над средствата от 2 милиона паунда за две години назад.

За сметка на китайските, руските заявления за виза са намалели наполовина през 2018 година. Великобритания от доста време е атрактивна за ултра-богатите руснаци, които я смятат като стабилно място за бизнес и с възможности за добро образование на децата.