Брекзит изтласква британските пари извън Великобритания, според проучване, публикувано в понеделник.

Британските фирми са увеличили инвестициите си в страните от ЕС с 8,3 млрд. паунда (10,73 млрд. долара) на фона на несигурността около напускането на Великобритания от Европейския съюз, информира CNBC.

Проучване, проведено от учени от Centre for Economic Performance (CEP) на London School of Economics, разгледа как гласуването за напускане на ЕС е повлияло на външните инвестиции на компаниите от Великобритания.

То установява, че гласуването за Брекзит е довело до 12% увеличение на новите преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страните от ЕС от британските фирми. Според доклада тези инвестиции в противен случай биха били извършени в страната и следователно представляват загубени инвестиции за Великобритания.

Междувременно инвестициите от ЕС в САЩ спадат след гласуването, като новите ПЧИ спадат с 11%. Това представлява допълнителна загуба от 3,5 милиарда британски лири (4,52 милиарда долара), като авторите на доклада предвиждат, че загубите за Великобритания ще се увеличат значително в случай на Брекзит без сделка.

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март. След по-малко от 50 дни законодателите в Обединеното кралство се опитват да сключат сделка за подреден път.

В доклада се казва, че не е имало забележимо увеличение на ПЧИ от британски фирми в държави извън ЕС.

Авторите на доклада спекулират, че британските компании са прехвърлили производството в ЕС, защото очакват Брекзит да увеличи бариерите пред търговията и миграцията - да направи Великобритания "по-малко привлекателно място за бизнес".

"Икономическият риск от Брекзит е по-голям в страната на Великобритания. Британските фирми са склонни да инвестират повече в ЕС, но не и обратното," казва Денис Нови, един от авторите на доклада.

Рейн Нютъп-Смит, главен икономист в Конфедерацията на британската индустрия, заявява в изявление миналата седмица, че заплахата от Брекзит без сделка е "охлаждане на инвестициите и оскъден растеж".

"Не-сключването на сделка ще създаде значителни проблеми за нашите фирми за услуги на световно ниво, които в повечето случаи ще могат да се избегнат само чрез преместване на работни места и инвестиции от Великобритания в ЕС", казва тя.

По-рано в понеделник данните от британската служба за национална статистика показаха, че икономическият растеж на Великобритания спадна до най-слабия си темп от шест години насам през последното тримесечие на 2018 година.