Британският паунд поскъпна спрямо американската валута с над 0,5% до 1,407 долара и достигна най-високите нива от април 2018 г. насам, след като премиерът Борис Джонсън обяви началото на изход от локдауна заради относителния успех на Обединеното кралство при ваксинирането срещу COVID-19.

В същото време общата валута се покачи до нов едномесечен връх и се разменя днес сутринта по 1, 217 долара за евро, Шефът на ЕЦБ Лагард заяви, че централната банка следи отблизо развитието на по-дългосрочната доходност и че ще продължи да подкрепя всички сектори на икономиката, като запазва благоприятни условия за финансиране над пандемичен период.

Миналата седмица протоколите от срещата на ЕЦБ показаха, че ръководителите на регулатора са съгласни, че общата инфлация е на много ниско ниво и тя продължава да е далеч от целта на централната банка. Докато по-нататъшното поскъпване на еврото представлява риск за перспективите за инфлацията. В Евросъюза възникват опасения относно забавящите се темпове на ваксинация срещу COVID-19 и въздействието върху икономическото възстановяване на икономиката в региона.

Обменните курсове между еврото и долара ще зависят "от това дали американската икономика наистина ще бъде в състояние да постигне по-силен бум след блокирането от Европа", каза анализаторът на Commerzbank Улрих Лойхтман.

Индексът на щатския долар спрямо 6 световни валути в понеделник спадна с 0,3% до 90,046 пункта и е най-нисък от годината. Доларът бележи такава тенденция през февруари и загуби цялото си възстановяване през януари, когато преодоля спада от близо 7% през 2020 г., отбелязва Ройтерс.

Последното отстъпление на долара идва с разпространяващо се убеждение, че САЩ ще отидат по-далеч от необходимото, за да подкрепят икономиката с държавни разходи и лесни парични политики и в крайна сметка това може да предизвика твърде много инфлация и твърде много допълнителни дългове.

Американският долар падна до тригодишен минимум спрямо австралийския долар, който се възползва от нарастващите цени на суровините.