Имаме позитивна изненада по отношение на изпълнение на бюджета за 2013 година.
Това заяви в кулоарите на НС финансовият министър Петър Чобанов в отговор на въпрос на News.bg за изпълнението на макрорамката за отминалата година.

Дефицитът ще бъде 1,8% по последна информация, тоест дори малко по-малко от очакваното, поясни Чобанов. Като цяло завършихме успешно фискалната година и се справихме с доста предизвикателства, по-голяма част, от които наследени, заяви още финансист номер 1.

Трябваше да осигурим допълнителни разходи по отношение на НЗОК заради не добре изготвения й бюджет, обясни Чобанов.

Министърът на финансите е доволен, че е успял да възстанови една добра традиция за хората - добавки за пенсионерите в края на годината.

Общо тези два ефекта, които имат силно социално измерение, са около 120 милиона лева, които бяха допълнителен ресурс, каза Петър Чобанов.

Намалена е задлъжнялостта на държавата към фирмите. Към края на юни 2013 тя е била около 150 милиона лева, а към края на отминалата година е под 110 милиона лева. Това също е сред позитивите за Петър Чобанов, като той увери, че държавата ще продължи да се разплаща с бизнеса.

„Не изпълнихме и лимита за дълга, което също е позитивна новина, имахме лимит 14,6 млрд. лева, който беше заложен и преди актуализацията на бюджета, а в крайна сметка резултатите за държавния дълг показват, че той е 14,1 милиарда лева", доволен е министърът.
Фискалният резерв е с 200 милиона лева над минималната определена граница от 4,5 милиарда лева. Мисля, че това са едни добри фискални резултати с оглед на напрегнатата ситуация, но по-важно е изцяло промененото отношение на фиска към бизнеса и към хората, каза още той.

Чобанов припомни, че са размразени социалните плащания. Кабинетът също така се постарал да влее ликвидност в икономиката. Финансист номер 1 отчете и коректност на данъчната администрация към бизнеса.

Петър Чобанов коментира, че ако държавата не е била коректна към бизнеса и не се е разплатила, сега той е щял да отчита преизпълнение на приходите, но тази тактика на задържане на плащанията според него не била от полза нито за бизнеса, нито за икономиката.
Финансовият министър се надява на по-добър икономически растеж през тази година.