Когато Марк Майкълсън купи това, което смяташе за Свещения Граал на комиксите - Супермен № 1, датиращ от 1939 г. - той не е мислил за това като за инвестиция. Вместо това фенът на комиксите казва, че го е купил от частен колекционер през 1979 г. за някъде между 1000 и 2000 долара, просто защото го е искал.

"Всеки си поставя малка цел", каза Майкълсън, жител на Хюстън, който е работил като изпълнителен директор в компания от здравеопазването, цитиран от финансовото издание Barron's.

Покупката на Майкълсън обаче сега вероятно ще доведе до огромна печалба. Комиксът в момента е на търг и вече получава оферти от над 2 милиона долара. Онлайн наддаването, което се провежда от аукционната къща ComicConnect, приключва в четвъртък.

Такива големи цифри се превръщат в норма в света на комиксите. Тази година вече има продажби на комикси за суми от над 3 милиона долара за два комикса - Amazing Fantasy No. 15 от 1962 г., който включва първото появяване на Spider-Man, продаден за 3,6 милиона долара и Action Comics No. 1 от 1938 г., който включва първата поява на Супермен (преди героят да има своя собствена книга), сменил собственика си за 3,25 милиона долара.

Комиксите от по-нова ера също се продават за значителни суми. Костенурките нинджа № 1 от 1984 г., бе продадени за 245 000 долара.

Накратко, тези реликви от нашата младост "сега се признават за легитимна алтернативна инвестиция", каза Мат Нелсън, президент на базираната в Сарасота, Флорида CGC, компания, която оценява състоянието на комикси, търговски карти и други колекционерски предмети.

Различни фактори влияят на бума на комиксите, твърдят експерти от индустрията. Някои отбелязват, че дори когато фондовият пазар расте, инвеститорите търсят материални активи, особено предвид цялата финансова несигурност, причинена от пандемията.

Стивън Фишлър, главен изпълнителен директор на ComicConnect и свързания с него онлайн магазин Metropolis Collectibles, каза пред Barron's, че САЩ може да отпечатват повече пари, за да намалят удара от здравната криза, но "те не създават повече Супермен № 1".

Друг важен елемент е нарастващата популярност на героите от комиксите в по-широкия свят на развлеченията. Едва ли минава месец, в който да не се появи нов филм за супергерой с изтъкнат актьорски състав. Очаква се съвсем скоро и новата продукция от Columbia Pictures и Marvel Studios: Spider-Man: No Way Home, с участието на Том Холанд, Зендая, Мариса Томей и Бенедикт Къмбърбач, наред с други.

Тъй като Холивуд е толкова инвестиран в успеха на тези снимки, е логично, че героите ще останат толкова популярни, както винаги, казва Фишлър. "Супермен няма да изчезне", каза той.Все пак тези, които искат да правят пари от комикси, трябва да са запознати с динамиката на пазара. Както е в случая с други колекционерски предмети - помислете за бейзболни карти, категория, която също процъфтява напоследък - това се свежда до намирането на правилния артикул в правилното състояние.

Естествено, първата книга от която и да е серия - или книга с първото появяване на главен герой - ще се похвали с най-високата цена и търсене, казват експертите. Но състоянието не може да бъде пренебрегнато. "Дефект може да бъде разликата от хиляди долари", каза Нелсън, като посочи като пример ъглова гънка от половин инч.

Въпреки че често се обръща внимание на комиксите от по-стари издания - така наречената "Златна епоха" (приблизително 1938-1956) и "Сребърната ера" (1956-1970) - експерти казват, че това не означава, че по-скорошни издания не си струва да се търсят и да бъдат купувани. Особено от инвеститори и колекционери с по-малко пари за харчене. Нелсън казва, че комиксите от 70-те и 80-те са набираща скорост категория и има книги, продавани за 1000 долара и по-малко от този период, които си струва да бъдат разгледани. (Той харесва комиксите G.I. Joe, например.)

Трябва ли комиксите да се приемат сериозно като инвестиция като акции и облигации?

Някои финансови съветници казват, че дори най-ценните колекционерски предмети не могат да се разглеждат по този начин. Патрик Лач, съветник със собствена фирма в Луисвил, Кентъки, посочва очевиден негатив - колекционерските предмети не генерират пари по начина, по който, да речем, акциите плащат дивиденти или недвижимите имоти генерират плащания за наем.

"Единственият начин, по който човек А може да прави пари от колекционерска вещ, е ако човек Б е готов да плати повече за нея", каза Лах.

Но не може да се отрече, че има много хора Б за правилните колекционерски предмети, отбелязват други. Барт Брюър от базираната в Калифорния Global Financial Advisory Services казва, че колекционерските предмети могат да имат малка роля в балансиран портфейл. Той предлага да се ангажират не повече от 5% от общите активи за него и да се счита за "екзотична" инвестиция. "Разглеждам това като нещо като нововъзникващите пазари", каза той.

Междувременно Майкълсън чака да види какво ще отрази неговият комикс за Супермен. След това той може да премине към останалата част от колекцията си от 50 000 книги. "Жена ми иска обратно гаража си", казва той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.