Като ефект от разпространението на пандемията и приемането на мащабни държавни пакети за подкрепа на гражданите и бизнеса на фона на блокираните икономики, дългът на държавите от Европейския съюз нарасна значително през миналата година.

За една държавите-членки, която беше сред най-тежко засегнатите от корона кризата, дългът вече е скочил до равнище, невиждано от над век насам.

В Испания показателя е нараснал до 112,4 милиарда евро през изминалата 2020 година - сума голяма почти колкото годишния разход за изплащането на пенсии в страната. Това посочват от EURACTIV, позовавайки се на испанската агенция EFE.

Делът на дълга в сравнение с размера на испанската икономика е бил 95,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2019 година. През изминалите 12 месеца той е достигнал 117,1% от БВП, което е най-големият дял от повече от век насам.

Четирите държави, в които компаниите имат дълг, по-голям от икономиките им

Четирите държави, в които компаниите имат дълг, по-голям от икономиките им

И корпоративните задължения са нараснали още повече по време на корона кризата

За последно подобен рекорден дял към размера на икономиката дългът е имал през 1902 година, когато показателят надхвърля 123 на сто, сочат изчисленията на Централната банка на Испания.

Представено по различен начин, като се има предвид населението от 46,9 милиона души на страната, делът на глава от населението се равнява на над 27 900 евро, което е повече от средната годишна заплата в там, която възлиза на 27 500 евро.

Рекордното равнище на дълга идва на фона на огромен публичен дефицит от 10,3 на сто, отчетен през 2020 година в резултат на блокирането на испанската икономика.

"Това е резултатът от директната помощ и мерките, въведени в отговор на здравните, икономическите и социалните ефекти от падемията", посочва финансовият министър на Испания Надя Калвиньо.