Преди време Световният икономически форум нареди Канада сред държавите с най-сигурни банки в света. Днес обаче канадският дълг, който набъбна заради имотния бум в страната, предизвиква все по-сериозни притеснения. Експерти от международното банково общество предупреждават, че неговият размер заплашва растежа и финансовата стабилност на държавата.

Топ 10 на страните с най-сигурните банки по света

Топ 10 на страните с най-сигурните банки по света

Ето кои са те според Световния икономически форум

Общо задълженията на правителството, компаниите и домакинствата в Канада са нараснали до 4,4 трилиона долара през първото тримесечие на годината, като тази сума представлява 288% от брутния вътрешен продукт (БВП).

И докато държавният дълг на северноамериканската държава е най-малкият сред представителите на Г7, които са Великобритания, САЩ, Япония, Франция, Германия и Италия, този на домакинствата е най-високият сред страните.

През септември официалната статистическа служба на Канада публикува доклад, според който задълженията на семействата са скочили до 100,5% от БВП, като за първи път са надхвърлили размера на икономиката, пише Bloomberg.

Ванкувър, Лондон и Стокхолм са най-застрашени от "надуването" на имотен балон

Тези градове са най-застрашени от "надуването" на имотен балон

Ето какво казват данните в доклад на UBS

Експерти посочват, че страната е първата сред развитите икономики, която показва ранни признаци на стрес в банковата система на фона на "необичайно висок" ръст на кредитите спрямо БВП.

В същото време растежът на Канада буксува на фона на все още ниските цени на петрола, както и заради слаб износ и намалели корпоративни инвестиции. През август търговията се е свила с 0,1%, което отчита трети месец на спад.

Слабите резултати дойдоха, след като Централната банка на Канада оряза прогнозата си за ръст на икономиката за тази година до 1,1% от предходни очаквания за 1,3 на сто.

Снимка 259281

Източник: Bloomberg.com