Британската финтех компания Revolut постигна голяма победа четвъртък в битката си да разтърси из основи европейския банков сектор, осигурявайки си лиценз за работа в рамките на Европейския съюз, предава CNBC.

Още през следващата година компанията ще започне да въвежда услугите си на ключови пазари като Великобритания, Франция, Германия и Полша. Лицензът, даден от Европейската централна банка, ще позволи на финтех компанията да предлага услуги, които досега се предлагаха само от традиционните банки, включително сметки, заеми за физически и юридически лица, както и оувърдрафт. Потребителите ще могат и да депозират заплатите си директно в сметките, издадени от Revolut, а до €100 хил. ще бъдат гарантирани.

Българска финтех компания е привлякла най-голямо финансиране в ЦИЕ през 2017 година

Българска финтех компания е привлякла най-голямо финансиране в ЦИЕ през 2017 година

Страната ни е трета по брой на дружествата във финтех индустрията

Това е първият банков лиценз, който Revolut получава. Ще отнеме на компанията между три и шест месеца да започне да се възползва от него в Европа, казаха оттам. Дружеството се готви и да иска лиценз на Острова в случай на "твърд Brexit".

Revolut е сред множеството нови дигитални банки, които си осигуряват банкови лицензи. Британските Monza и Starling успяха да получат такива във Великобритания, а германската N26 има лиценз за Европа от 2016 година.

Revolut вече е издала предплатени дебитни карти на над 3 милиона потребители, както предлага и други услуги като търговия на криптовалути и обмяна на валута. Компанията казва, че открива между 8 и 10 хил. сметки всеки ден.

Радикална идея на Мъск от 1999 г. започва да се развива днес

Радикална идея на Мъск от 1999 г. започва да се развива днес

X.com не успя, но спечели последователи

През април дружеството си осигури $250 милиона финансиране, което ѝ постави оценка от $1,7 милиарда. Revolut планира да разшири дейност и в САЩ през 2019 г., както и в Канада, Сингапур, Япония, Австралия и Нова Зеландия.

Финтех секторът се изправя пред тежка конкуренция не само сред останалите стартиращи компании, но и от традиционните банки, които се опитват да преместят част от услугите си в интернет.

Друг проблем пред тях е, че те успяват да растат и да привличат огромен брой потребители, но не и да излязат на печалба.

Български стартъп заменя портфейла със смартфона

Български стартъп заменя портфейла със смартфона

Може да оставите банковите си карти и парите в брой вкъщи