Революцията в плащанията вече е достъпна и за българските потребители. Родният стартъп phyre, който позволява да извършваме плащания в магазини и ресторанти само чрез телефона ни, вече има 7 000 потребители у нас и още 3 000 в чужбина, разказа главният изпълнителен директор на компанията зад проекта Константин Джелебов на среща с журналисти в столицата.

Какво е phyre?

phyre е безплатно за сваляне приложение, което към момента е достъпно само за потребителите на Android, но скоро се очаква и версия за iOS на Apple. След регистрацията, потребителят зарежда определена сума пари в него чрез банкова карта на Visa и Mastercard без значение от банката издател.

Те могат да бъдат използвани за плащания в магазини, ресторанти, кафенета и навсякъде другаде, където има POS терминал, поддържащ безконтактно плащане. Доближавате телефона си до него, въвеждате своя PIN код и плащате.

Към момента около 90% от терминалите в България са безконтактни, а според картовите оператори до края на тази или в началото на следващата година всички ще бъдат такива, казват от phyre.

Едно от другите предимства на приложението е възможността за изпращане на пари мигновено между потребителите. Това прави разделянето на сметки в ресторанта далеч по-лесно, а преводите - дори и международните - безплатни и лесни.

Очаква се от тази година да стане възможно и безконтактното теглене на определени банкомати в България, които поддържат технологията. Така един потребител на phyre може да изпрати пари на друг, а парите да бъдат изтеглени в брой.

Константин Джелебов

Константин Джелебов

Ползването на самия phyre е безплатно в рамките на първите 12 месеца, а след това се начислява такса от 1 евро месечно. Прехвърлянето на пари от банкова карта в приложението също не струва нищо, казва Джелебов.

При плащане във валута, различна от тази, с която е заредена виртуалната сметка, се начислява такса от 1,25 процента, но се очаква скоро да бъде въведена възможност за поддържане на няколко сметки с различни валути.

Първото успешно плащане с phyre бе на 22 декември м.г., а приложението официално е активно за потребителите от края на април т.г. Оттогава вече има над 10 000 транзакции, а потребителите са заредили 300 000 лева.

В него могат да бъдат запазвани и карти за лоялност от различни магазини.

Едно от притесненията на повечето потребителите преди използването на подобни приложения е сигурността. Джелебов поясни, че плащанията се обработват от Paynetics, която има лиценз от БНБ и е регулирана от централната банка.

Преводът на средства се извършва чрез метода 3D Secure, който автентифицира вас по няколко начина. При самото плащане чрез телефона ви, вие имате две нива на защита - един път при отключване на смартфона чрез PIN или пръстов отпечатък и втори при потвърждане на плащането чрез друг код.

Какви са бъдещите планове?

Екипът има сериозни планове за развитието на приложението и въвеждането на редица нови функции. Целта е до една година да стъпи официално на поне още два пазара.

Една от другите идеи, по които екипът работи усилено, е плащането на различни услуги като "Синя зона" за паркиране, битови сметки или месечни такси за услуги като Netflix, Spotify и подобни.

Към момента няма възможност и за плащания в интернет, но phyre работи по въвеждането и на тази функция. Обмисля се и възможност за запазване на криптовалути.

Компанията работи от 2015 г., а основни акционери в нея са "Иннимо Инвестмънтс" ЕООД и "Пейлкрест България" ЕООД.