България е трета в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по брой на компаниите във финтех индустрията, като по този показател страната ни е изпреварена само от Русия и Турция.

У нас заетите в тази дейност фирми са 70, като в останалите две държави са съответно 216 и 101. С този брой на дружествата в този сектор страната ни е с дял от 12 на сто от общия финтех пазар в региона.

Това показва проучване на UniCredit за развитието на индустрията през последните 5 години в ЦИЕ, представено в рамките на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която се провежда в Йордания между 8 и 10 май.

"Според данни на Tracxn ЦИЕ в момента е дом на над 600 финтех компании. Повече от 50% от тях работят в областта на транзакциите и плащанията или финансовите услуги, докато 12% от тях са заети в сектора на инвестициите и управлението на активи. Що се отнася до отделните държави, най-голям дял в региона имат тези от Русия, следвани от тези в Турция, България, Чехия и Румъния", се посочва в доклада.

Освен че се нарежда в топ 3 по брой на финтех компаниите в региона, именно българско дружество е успяло да привлече най-голямо по обем финансиране през изминалата година.

В документа не се посочва името на конкретната компания, но от него става ясно, че инвеститори са вложили 25 милиона евро във фирмата, която е заета в сферата на финансовите услуги и управлението на риска. Над 20 милиона евро са успели да привлекат още две дружества от Турция и Русия.

"Тези обеми изглеждат малки в сравнение с пазар като американския, но погледнато в нашите мащаби те са значителни", заяви по време на представянето на данните ръководителят на корпоративно и инвестиционно банкиране в групата на UniCredit за ЦИЕ Андреа Диаманти.

От друга страна обаче България сериозно изостава по отношение на интернет банкирането сред държавите в Европа. Страната ни е на последно място в това отношение, като по-добре от нея се представят държави, като Сърбия и Турция.

По оценката на експертите бумът във финтех индустрията сред държавите от региона през последните години е довел до елиминиране на разликите с това на бизнеса в Западна Европа. Въпреки това обаче западните страни на Стария континент държат 91 на сто от пазара при под 9 на сто за ЦИЕ.