Биткойнът продължава да привлича интереса на експертите, които не спират да спорят накъде се е запътила цената му.

В много по-малка степен, биткойнът привлича интереса на инвеститорите, напоследък. А причините за това са напълно логични... От върха си в края на миналата година, до момента, криптовалутата е поевтиняла с над 60%.

Последните удари за биткойна не закъсняха. Преди седмица, ръководителят на МВФ - Кристин Лагард, призова инвестиционната общност за по-нататъшна регулация на криптовалутата, която се превръща в начин за "пране на пари".

Много от анализаторите, стигат дори крачка напред, като прогнозират нива на биткойна от около 2 000 долара, като не липсват и такива, които прогнозират биткойнът да не струва нищо в даден момент.

Поевтиняването на биткойна започва едва сега?

Ако не сте преживявали балонизиран клас активи преди, то е много вероятно с лекота да отхвърлите всички негативни прогнози от "мечо настроени" анализатори, или най-малко да ги определите като "глупави и нереалистични"!

Инвеститорите с по-дълъг инвестиционен опит обаче, нерядко са виждали активи с параболичен ръст в цените. Почти всеки път, след подобни движения се е случвал крах в цените. Сега, "балонът" може да е при биткойна.

Не става въпрос за активи поскъпнали с определен процент, а за такива, чиито ръст изпреварва с много, този който би трябвало да е регистриран.

В много случаи при балонизирането на един актив, последния не се е отличавал с вътрешна стойност. Как стават нещата. Включвате се в момента, като купувате, медиите надуват цените, актива започва да се купува от всички пазарни участници и преминава в мода, страхът от това да не се изтърве тренда, вкарва в играта всички... Звучи ли ви познато?

Обикновено в тези случаи моментът да излезете от позиция, е когато таксиметровия шофьор, или фризьора Ви, започне да Ви говори за биткойн и криптовалути. А този момент, като че ли бе вече налице.

При една съпоставка на "биткойно балона", с технологичния балон от 2000-та година, нещата изглежда доста сходни. Има, разбира се и едно много сериозно различие... А именно, в състава на Nasdaq тогава, влизаха много компании, които имаха сериозна стойност за акционерите. Докато биткойнът няма вътрешна стойност. Или той може да се повиши до 100 000 долара, или пък да поевтинее до нула!

Имайте в предвид, че на технологичния NASDAQ му бяха необходими 17 години да се върне до предходните си върхове. А това, трябва да Ви тревожи сериозно, предвид и на липсата на вътрешна стойност за биткойна.

Не забравяйте и посланието, което се носи в думата криптовалута. Крипто означава "тайна", или "скрито". Може пък, самото име да Ви говори, че това може да се превърне в най-голямата измамна схема на всички времена!

Картината за биткойна, не е особено розова и от техническа гледна точка. Трейдърите, които търсят по-нататъшна яснота за биткойна в графиката, имат повод за опасения. Петдесет дневната пълзяща средна величина на криптовалутата (SMA), се приближи в най-голяма степен от девет месеца насам, до 200-дневната. По този начин, се създават предпоставки за "смъртоносно пресичане", или ситуацията, при която краткосрочната пълзяща средна величина се понижава под дългосрочната такава.

Подобно пресичане, е нещо което инвеститорите не са виждали от 2015-та година. От тогава датира и сериозния възходящ тренд на криптовалутата.

"Определено, налице е промяна в нагласите сред инвеститорите през последните няколко месеца, след балонизирането в цената на биткойна, за което много инвеститори и анализатори, започнаха да алармират, след рекордните стойности през декември", според Поул Дей, технически анализатор в Market Securities Dubai Ltd, направил своите коментари пред финансовото издание CNBC през изминалата седмица.

Стратегът, е проучи спада на виртуалната валута през 2013-та година, в търсене на признаци за това, какво могат да очакван инвеститорите, ако историята се повтаря. Какво е заключението на Дей? Инвеститорите да се готвят за по-нататъшно поевтиняване на криптовалутата в посока на 2 800 долара, ако низходящото движение от 2013-та година се повтори.

Иначе, криптовалутата, продължава да се бори с психологическата граница от 8000 долара, а от това дали ще се задържи над нея, или не, най-вероятно ще зависи средносрочното му движение.

Разбира се, трябва да отбележим, че все още има позитивно настроени за цената на биткойна експерти, като например Томи Лий, който смята, че биткойнът може да поскъпне до 22 000 долара до юни месец! Дали прогнозите му ще се сбъднат, тепърва предстои да видим...