В хода на валутната търговия в сряда щатският долар незначително се обезценява спрямо йената, като остава почти без промяна по отношение на еврото и паунда. Фокусът на пазара тази седмица са данните за безработицата в САЩ за текущия месец, които ще бъдат публикувани в петък, 2 юли.

Към 10:25 часа българско време общата европейска валута се покачва слабо спрямо американската - до 1,1906 долара за евро при курс $1,1897 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време е 110,49 йени за долар 110,53 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

Британската лира в сряда поевтинява леко до ниво на размяна около $1,3823 за едни паунд, недалеч от двумесечното дъно от 1,3787 долара, достигнато по-рано през месеца. Лирата се насочва към 2.8% месечна загуба срещу зелените пари, най-лошият месец от септември, тъй като позицията на Банката на Англия контрастира с изненадващата "ястребова "промяна на Федералния резерв на САЩ, пише Тrading Еconomics.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,01% по време на днешната търговията, докато по-широкият индекс WSJ Dollar губи 0,03%.

Данните за пазара на труда са ключови за политиката на Федералната резервна система (ФРС), заедно с инфлационните показатели. До голяма степен това от динамиката на заетостта ще зависи кога Фед ще апочне да отменя мащабните стимули, въведени в пика на пандемията на коронавируса.

Председателят на Федералната резервна банка на Ричмънд, Том Баркин заяви вчера, че ситуацията на американския пазар на труда, според него, значително ще се подобри до края на лятото. Временни фактори като опасенията за пандемията на COVID-19, ограничените детски заведения и очакванията за увеличаване на минималната заплата в САЩ ограничават възстановяването на пазара на труда, каза Баркин.

Баркин, който има глас във Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) тази година, заяви, че не би искал Фед да започне да намалява покупките на активи, докато пазарът на труда не се подобри допълнително.

Междувременно членът на Управителния съвет на Федералния резерв Кристофър Уолър заяви във вторник, че Фед може да се наложи да започне да намалява програмата си за обратно изкупуване на активи по-късно тази година, за да може да започне да повишава основния си лихвен процент до края на следващата година.