Доларът се търгува в сряда сутринта близо до четиримесечен минимум спрямо йената. Инвеститорите на валутните пазари се стремят да избягват рисковете, което се отрази чрез рязко падане на доходността на американските държавни облигации. Това намали и потенциалните предимствата на долара с оглед бъдещо повишаване на лихвите в САЩ.

Американската валута се понижава сутринта с 0,1 процента спрямо японската до 111,670 йени за долар, падайки до най-малката си стойност от 28 ноември миналата година.

Освен това доларът търпи значителни загуби и спрямо еврото. В сряда сутринта общата валута леко спадна до курс $1,0794, но през нощта се бе покачила с 0,6 процента до $1,0819.

Индексът на долара спрямо кошницата от 6-те основни валути конкуренти е 99,849 пункта, падайки преди това до 1,5 месечен минимум на ниво 99,642 пункта. А в началото на март индексът имаше стойност 102 пункта.

Нарастващите очаквания за втвърдяване на паричната политика на Европейската централна банка в рамките на тази година, заедно с намаляващата опасност Марин Льо Пен да спечели изборите във Франция, подкрепят еврото.

Евро се покачи над $1,080 за първи път от шест месеца, след като центристкият проевропейски кандидат Емануел Макрон се представи най.-добре на предизборните дебати и социолозите дават най-големи шансове за победа.

Британският фунт се колебае близо до триседмичен пик на ниво $1,2495, отбелязан след излизане на данните за инфлацията в страната. А те надхвърлиха целевия ориентир на Банката на Англия и са важен аргумент за скорошно вдигане на лихвите.

Австралийският долар се понижава с 0,4 процента до $0,7662, губейки част от динамиката си от началото на седмицата. Тогава австралийската валута достигна пик в курса, благодарение на неустойчивостта на долара и ръста в цените на суровините.