Щатският долар се понижава спрямо еврото, паунда и йената в сряда след известно укрепване по-рано тази седмица. Поредната вълна от растящо търсенето на активи тип "безопасни убежища", причинена от появата на нов тип коронавирус във Великобритания и няколко други европейски държави, подкрепи американската валута.

"Неотдавнашното поскъпване на долара е техническа корекция, подхранвана от повишеното търсене на безопасни активи", каза анализаторът на DailyFX.com Маргарет Йънг. Одобрението на новия пакет стимули от Конгреса на САЩ обаче предизвика фиксиране на печалбите от страна на инвеститорите, което отслаби долара, посочва експертът.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), отново се изкачи над 90 пункта, след като падна предходната седмица до 89,9 пункта, минимум от повече от 2 години.

Предстоящото приемане от американските власти на следващия пакет от мерки за подкрепа на икономиката, както и очакванията за предстоящото въвеждане на ваксини срещу COVID-19, подкрепят оптимизма на инвеститорите по отношение на перспективите за световната икономика, което ще допринесе за отслабването на долара, пише Trading Economics.

Американските законодатели тази седмица се договориха за нова програма за подкрепа на икономиката, включваща по-специално директни плащания за граждани в размер на 600 долара. Американският президент Доналд Тръмп поиска от Конгреса да измени законопроекта, за да увеличи директните плащания към американците. "Моля Конгреса да измени този закон и да повиши нелепо ниските $ 600 до $2000 на човек или $4000 за съпрузи. Също така моля Конгреса незабавно да се отърве от ненужните клаузи в този закон и да ми изпрати подходящ законопроект", заяви Тръмп.

Общата валута днес сутринта се повиши спрямо американската с 0,17% - до 1,2184 долара за евро в сравнение с 1,2163 долара за евро при закриване на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската намалява с 0,16% - до 103,47 йени за долар срещу 103,64 йени за долар във вторник.

Еврото е стабилно спрямо японската валута и се търгува по 126,06 йени, колкото и предишния ден.

Курс на британския фунт стерлинг расте спрямо долара до $1,3401 за паунд от нивото при закриването на търговията във вторник - $1,336 за паунд.

Индексът ICE губи 0,2% по време на днешната търговия. По-широкият индекс на WSJ долар също е намалял с 0,2%.