Доларът поскъпва в сряда спрямо повечето основни световни валути, пазарите очакват данните за инфлацията в САЩ през април.

Консенсусната прогноза на експертите предвижда ускоряване на инфлацията в САЩ през април до 3,6% в годишно изражение - максимумът от септември 2011 г., в сравнение с 2,6% през март, пише Trading Economics.

Няколко фактора сочат към повишена инфлация, включително вдигането на заплатите, фискалните стимули и по-високи цени на суровините, казват експерти от DailyFX.com. Показателят за инфлационните очаквания, изчислен от Федералната резервна банка в Ню Йорк, се повиши до 3,4% през април, най-високият от септември 2013 г., спрямо 3,2% през март.

Нарастващите инфлационни очаквания са в съзнанието на търговците в момента, според обзора на DailyFX.com. Експертите смятат, че ускоряването на инфлацията може да наложи Федералният резерв да отмени стимулиращите мерки по-рано и по-бързо от планираното, което би подкрепило долара.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, са нараснали с 2,1% през април на годишна база, сочат окончателните данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis). Цените, изчислени според германските стандарти през април, се увеличиха с 2% на годишна база - най-бързото темпо от април 2019 г. насам.

Курсът на общата валута в сряда сутринта спрямо американската долара е спаднал с 0,12% - до 1,2131 долара за евро в сравнение с 1,2148 долара за евро в края на предишната сесия.

Доларът поскъпна спрямо японската валута в същото време с 0,18% - до 108,82 йени срещу 108,62 йени предния ден.

Британският паунд днес сутринта падна с 0,06% до 1,4133 долара в сравнение с 1,4142 долара за паунд при закриване на търговията във вторник.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,2% в сряда, докато по-широкият индекс WSJ долар се покачва с 0,16%.