В началото на валутната търговия в четвъртък щатският долар продължава да поскъпва спрямо еврото, донякъде и заради сигнали за безпокойството на ЕЦБ от значителното укрепване на европейската валута през последните седмици.

Общата валута днес сутринта спада спрямо американската с 0,43% - до 1,1804 долара за едно евро в сравнение с 1,1855 долара за евро в края на предишната сесия.

По-рано тази седмица курсът на еврото скочи над 1,2 долара за първи път от май 2018 година. След това обменният курс бързо спадна, което експертите обясняват с изявлението на главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн, че обменният курс "има значение" в паричната политика.

Докато инфлацията в еврозоната остава изключително ниска, думите на Лейн бяха приети като сигнал, че ЕЦБ счита скорошното покачване на стойността на еврото за прекомерно. По-силната валута облекчава инфлационния натиск, тъй като намалява цената на вноса, пише MarketWatch.

Обикновено представителите на ЕЦБ не споменават обменните курсове, освен в контекста на факта, че този фактор е един от няколкото, които регулаторът оценява, когато взема решение за по-нататъшна парична политика.

"Малко е това, което регулаторите могат да направят за контрол на валутните курсове в момента, но ако сигналите от ЕЦБ имат ефект, еврото може да се насочи към нивото от 1,17 долара, тъй като търговците предпочитат да фиксират печалби след неотдавнашното рали", отбелязва ръководител ят на валутна стратегия в BK Asset Management.

Американската валута се покачва и спрямо японската - до 106,26 йени за долара срещу 106,18 йени за долар предния ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,2% по време на днешната търговия.

По-широкият индекс WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, се увеличи с 0,3%.

Експерти отбелязват, че щатският долар вероятно ще се върне към спад в близко бъдеще поради очакванията за скорошна поява на коронавирусна ваксина в Щатите, което подкрепят интереса към рисковите активи.

Бързото развитие и бързото разпространение на ваксината ще подобрят перспективите както за американската, така и за световната икономика, което ще помогне за отслабването на долара, посочват експертите.