Доларът нараства спрямо йената във вторник сутринта - търговците са склонни да рискуват след рекордно увеличение на фондовите индекси на Уолстрийт, сочат данните за търговия. Пазарите обаче продължават да наблюдават внимателно ситуацията около епидемията от коронавируса и нейното отражение върху китайската и световната икономика.

В началото на днешната търговия американската валута се търгува по отношение на европейската почти без промяна: едно евро струва $1,0911 долара, както и в края на предходната сесия.

Стойността на единната общата валута спрямо японската в същото време е 119,93 йени за евро в сравнение със 119,78 йени за евро в понеделник.

За долара към 9:04 по московско време те дадоха 109.92 йени срещу 109.77 йени според резултатите от предишния търговски ден.

Британският фунт стерлинг се търгува на ниво около $1,2913 за паунд при $1,2915 за паунд в края на вчерашната сесия и по €1,1835 за паунд в сравнение с 1,1837 евро за паунд в понеделник.

Във началото на днешния ден броят на пациентите с пневмония, причинена от нов тип коронавирус, възлиза на 42 638 хиляди души, смъртни случаи са 1 016 хиляди, съобщиха от Държавния здравен комитет на Китай.

В същото време почти 4 хиляди души са се възстановили напълно и са били изписани от медицинските заведения, броят им се увеличава със 716 души на ден.

Инвеститорският апетит към риск нараства на фона на признаци за стабилизиране на епидемията, пише Bloomberg. В китайската провинция Хубей е регистриран най-малкият брой нови случаи от 1 февруари.

Председателят на Банката на Федералния резерв на Филаделфия Патрик Харкер заяви в понеделник, че американската икономика е в добро състояние, отбелязвайки, че в момента не вижда причина регулаторът да коригира основните лихвени ставки.

Харкър заяви, че "е рано да се говори за последиците от разпространението на коронавирус върху световната икономика", добавяйки, че негативното въздействие на епидемията върху китайската икономика е нещо, което си заслужава да се наблюдава.