В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар губи позиции спрямо еврото и британската лира стерлинг, солидно поскъпва към японската йена.

Към 10:45 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,50% и се разменя на пазара при ниво 1,0842 долара за едно евро в сравнение с 1,0788 долара за евро в края на предходната сесия.

По отношение на японската валута американската поскъпва с 1,19% - до 129,75 йени за един долар спрямо 128,11 йени в края на вчерашната търговия.

Британската лира стерлинг вдига пазарния си курс с 0,36% и се търгува на пазара по $1,2332 за един паунд срещу $1,2286 в предишната търговия.

Централната банка на Япония остави непроменени основните параметри на паричната политика (MP) въз основа на двудневното заседание, приключило в сряда. Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка беше запазен на минус 0,1% годишно, целевата доходност на десетгодишните държавни облигации е близо до нула, се казва в изявление на японската централна банка, публикувано след срещата. Това решение беше взето единодушно. Това също съвпадна с прогнозите на повечето анализатори.

Банката също така запази диапазона, в който може да се колебае доходността на десетгодишните държавни облигации (JGB), плюс/минус 0,5%. В същото време някои икономисти очакваха Централната банка на Япония да се откаже от контрола върху кривата на доходност на държавните облигации, пише Trading Economics.

Регулаторът, като част от тримесечна ревизия, понижи прогнозата за растеж на БВП на страната за фискалната 2022 г., която приключва през март, до 1,9% от предишните очаквани 2%, позовавайки се на забавяне на икономическия растеж в чужбина и високи цени на суровините. През фискалната 2023 г. се очаква увеличение от 1,7% спрямо предишната оценка от 1,9%. Очаква се също инфлацията през тази финансова година да бъде около 3%, а през следващата да се забави до 1,6%.

Ръководителят на Федералната резервна банка (FRB) на Ричмънд Том Баркин заяви, че Федералния резерв на САЩ трябва да избягва грешката да обявява преждевременно победа над инфлацията. "Ако се откажете, докато инфлацията е все още висока, следващия път тя ще се повиши още повече, което означава, че ще трябва да нанесете още повече щети, за да я ограничите", каза Баркин по време на интервю за Fox Business Networ.