Американският долар укрепва спрямо еврото и се обезценява спрямо йената и британската лира в хода на валутната търговия в понеделник.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,01% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ долар добави 0,01%. Индексът ICE спадна като цяло през миналата седмица - понижението бе първото от пет седмици.

Фокусът на пазара тази седмица е върху данните за безработицата в САЩ за текущия месец, които ще бъдат публикувани на 2 юли. Консенсусната прогноза на експертите, интервюирани от The Wall Street Journal, предвижда увеличаване на броя на работните места в САЩ през юни с 683 хиляди и намаляване на безработицата до 5,7% от 5,8% през май.

Данните за пазара на труда са ключови за политиката на Федералния резерв, заедно с инфлационните показатели. До голяма степен от динамиката на заетостта зависи, кога Федералният резерв ще започне да отменя мащабните стимули, въведени в пика на пандемията на коронавируса.

Президентът на Банката на Федералния резерв на Минеаполис, Нийл Кашкари , заяви в петък, че докато американската икономика е в ранните етапи на силно възстановяване, все още има дълъг път за възстановяване на работни места, загубени по време на пандемията.

"Сега сме само в началото на това, което се надявам да бъде много мощно възстановяване, но все още сме в дълбока дупка", тъй като броят на работните места в икономиката е с около 7 милиона по-малко, отколкото преди пандемията, каза той по време на изказване при онлайн събитие.

В понеделник сутринта общата валута се разменя срещу американската на ниво около1,1928 долара за евро в сравнение с 1,1935 долара за евро в края на предходната сесия.

Стойността на американската валута, спрямо японските национални пари възлиза на 110,70 йени за долар при 110,75 йени за долар при закриване на търговията в петък.

В понеделник сутринта британската лира стерлинг поскъпва спрямо долара с 0,31% до $1,3908 за паунд при $1,3865 в края на предишната сесия.