Заглавията за провалени опити за убийство срещу лидерите на Кувейт, Обединените арабски емирства, Нигерия, Катар, Ангола или Либия ще се превърнат и във водещи новини в бизнес изданията - не само в политическите. Вътрешен хаос в който и да е от тези производителки на петрол, всички членки на Организацията на страните-износителки на петрол, ще удари силно и предлагането, и цените, пише в свой коментар деловото издание The Wall Street Journal.

И въпреки това този уикенд подобно заглавие, засягащо една от страните-основателки на картела, и до 2016 година, огромен производител, почти не повлия на пазарите. Странно, но ситиацията във Венецуела е толкова абсурдна, че успешен преврат на режима предвещава повече петрол на пазарите.

Производството в страната достигна десетилетно дъно от 1,34 милиона барела дневно през юни, сочат данни на ОПЕК, а много предвиждат, че то ще спадне под 1 милион съвсем скоро. Преди 16 години то бе над 3 милиона и можеше да е много по-високо днес, ако ги нямаше огромната липса на инвестиции и твърде лошото управление.

Венецуела изтрива пет нули от валутата си

Венецуела изтрива пет нули от валутата си

Първоначално трябваше да премахне само три

Но въпреки глада и насилението политическият анализатор Раул Галегос от Control Risks вярва, че президентът Николас Мадуро добре се е укрепил във властта. Иронично, оцеляването му подкрепя цените на петрола - защото режимът му няма да предприеме стъпките за повишаване на добива.

Как се променят времената. Опит за преврат срещу предшественика на Мадуро - Уго Чавес - през 2002 г., който доведе до стачки, помогна за многогодишно рали на цените на петрола.

Венецуела е затънала толкова много, че петролните трейдъри ще трябва добре да помислят дали при подобно събитие трябва да продават или да купуват.

Венецуела утрои минималната заплата до $1,14 на месец

Венецуела утрои минималната заплата до $1,14 на месец

Годишната инфлация достига 25 000%