Европейската комисия изненада страните членки на ЕС, приели данъка върху банковите трансакции от началото на 2014 г., като обяви в сайта си, че въвеждането му се очаква към средата на същата година, съобщава News.dir.bg, позовавайки се на БТА.

Единайсет страни членки на Европейския съюз, включително Франция и Германия, обявиха през февруари, че ще въведат данъка върху финансовите трансакции до януари 2014 година.

Данъчни експерти предупреждават, че въвеждането на новия налог, който се очаква да бъде с размер 0,1 процента за сделките с акции и облигации и 0,01 процента за дериватите, ще бъде твърде сложно.

Миналия месец централната банка на Франция предупреди, че данъкът може да "разруши" части от банковата индустрия на страната, да доведе до закриване на работни места и да навреди на държавните финанси. Въвеждането на варианти на данъка, въведени в няколко държави, имаше разочароващо начало, отбелязва вестникът.

Френската версия, въведена през август 2012 година, събра около половината от очакваните приходи.

Италианският данък върху финансовите трансакции, в сила от 1 март 2013 година, доведе до силен спад на котировките на италианските акции.