При изключително силен интерес, на 13-ти октомври се проведе инвестиционният форум, организиран от Infostock.bg - "Силата на инвестициите". На него експертите обсъдиха възможностите, перспективите и заплахите пред родния капиталов пазар, международните пазари и възможните алтернативни инвестиции.

Всеобщо бе мнението на панелистите, че предстоят тежки времена за фондовите пазари и е налице потенциал за рецесия за световната икономика, като участниците се разграничиха в мненията си единствено по отношение на силата и магнитута на бъдещите сътресения.

Участниците се обединиха още и зад тезата, че действията на Фед по отношение на лихвите и борбата срещу инфлацията, ще са основни движещи сили за пазарите през следващата една година.

По пътя към целената инфлация, Фед най-вероятно ще продължи да повишава лихвите, като е възможно да видим увеличаването им до нива между 4.5 и 4.7% в най-добрия сценарий. Някой панелисти бяха дори по-крайни, като прогнозираха лихви от над 5%, ако инфлацията се превърне в траен феномен, за което в момента са налице доказателства.

Фед губи войната срещу инфлацията

Фед губи войната срещу инфлацията

Инфлацията в САЩ през септември достигна 40-годишен връх

Посоката на долара се посочи като друга важна характеристика и функция на решенията на Фед.

Участниците се обединиха като цяло и зад тезата, че проблемите и рецесията в Европа, най-вероятно ще са по-дълбоки в сравнение с тези в САЩ и че централната банка на "стария континент" е поставена в много по-деликатна позиция, по отношение на "жонглирането" между повишението на лихвите, в борбата срещу ръста на цените, и опитите да се избегне дълбока рецесия.

Някои от панелистите изразиха мнение, че държавните облигации (най-вече американските, където лихвите са много по-високи), започват да стават относително привлекателни, следствие на изключителното повишение на основния лихвен процент. Те могат да се превърнат и в "спасителен остров" за инвеститорите, ако кризата се задълбочи.

При всички положения инвеститорите е добре да подбират изключително внимателно своите активи и да са наясно с всички рискове по пътя на международните пазари - бе друга общоприета теза.

Златото и други алтернативни инвестиции, бяха посочени като задължителен компонент на всеки един портфейл, като теглото им зависи от толерантността на всеки инвеститор към риск.

Инвестиционните имоти също бяха споменати като добро средство за защита от инфлацията, в исторически план. От началото на годината, без да се отчита доходността от наеми, имотите са поскъпнали в унисон с инфлацията в страната ни.

Българският фондов пазар, бе посочен като добър диверсификатор за инвеститорските портфейли, като спада от около 8% на основния борсов индекс, е около една трета от това на водещи световни индекси, като S&P 500, от началото на годината. В същото време някои индекси като BG REIT, са донесли дори положителен доход за инвеститорите от началото на годината.

"Кофас" прогнозира глобална рецесия в Европа и още по-голяма нестабилност у нас

"Кофас" прогнозира глобална рецесия в Европа и още по-голяма нестабилност у нас

Енергийната несигурност в България може да повлияе негативно върху бизнеса в следващите месеци

В заключение, панелистите се обединиха и зад тезата, че на кризисни времена, като настоящите, може да се гледа и като на времена на изключителни възможности.

Спонсори на събитието "Силата на инвестициите" бяха "Конкорд Асет Мениджмънт", "Телематик Интерактив България", ПОК "Доверие", "Първа инвестиционна банка" и "УниКредит Булбанк".