Златните и валутните резерви на Русия се съхраняват в трезори на Централната банка на територията на Руската федерация. Това съобщиха от финансовата институция след множество запитвания относно функционирането на финансовата система на държавата при санкционни ограничения.

Златните и валутните резерви са инструмент, чрез който Централната банка може да защити икономиката от външни кризи. В трудни ситуации те осигуряват плащането на валутен дълг и стабилизират валутния пазар.

Русия обяви, че ще купи платина и тонове злато

Русия обяви, че ще купи платина и тонове злато

Цената на благородните метали се определя в рубли

От 2014 г. след като Русия окупира Крим Централната банка на Русия сериозно увеличи резервите си до около 2 300 тона злато. Миналата година дори успя да влезе в топ 5 на cтpaните c нaй-гoлeми злaтнo-вaлyтни peзepви, пред нея ca Kитaй, Япoния, Швeйцapия и Индия.

По този начин Русия се подготвяше за конфликт, който да се материализира във финансова криза. Сега след като геополитическият риск се материализира, възможността за използване на резерви в щатски долари и евро беше ограничен, което означава, че е на страната има нужда от резерви в алтернативни активи.

Търсенето на злато расте, цената достигна $1900 за унция

Търсенето на злато расте, цената достигна $1900 за унция

Жълтите кюлчета са традиционен защитен актив при геополитическо напрежение

Златото обаче не е много ликвидно, тъй като търговците на благородния метал и банките по света предпочитат да стоят на разстояние от руското злато.

Преди дни Централната банка на Русия обяви, че търсенето от страна на домакинствата за закупуване на злато във физическа форма (кюлчета) се е увеличило напоследък. Това отчасти се улеснява от отмяната на ДДС върху тези сделки. За да създаде условия за задоволяване на търсенето на домакинствата, Банката на Русия спря своите покупки на злато от кредитни институции от 15 март 2022 г.