Европейската централна банка ще започне постепенно да повишава лихвите от това лято, заяви днес членът на ръководството на ЕЦБ и управител на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Няколко членове на ръководството на ЕЦБ вече се застъпиха за това, първото повишаване на лихвите да стане през юли, за да може Централната банка да реагира на растящата инфлация, която през април се покачи в еврозоната до рекордните 7,5% на годишна база.

"Мисля, че от това лято нататък ЕЦБ постепенно ще повишава лихвите си", посочи Вилроа дьо Гало пред радио France Inter, съобщава Ройтерс.

Той също така казва, че очаква инфлацията в еврозоната да остане висока до края на 2022 г., добавяйки, че тя би трябвало да се върне към целевото ниво на ЕЦБ от около 2% до 2024 година.

Вчера шефът на Германската централна банка Бундесбанк - Йоахим Нагел пък каза, че ЕЦБ трябва да повиши основните лихви през юли, за да спре укрепването на високата инфлация. Така той се присъедини към мнението на вече редица централни банкери, призоваващи за бързи промени в посока нагоре на основните лихви.

Фед с най-рязкото повишение на основните лихви от 22 години насам

Фед с най-рязкото повишение на основните лихви от 22 години насам

Стремежът е да се овладее най-бързо покачващата се инфлацията в САЩ от 40 години насам

По-рано днес Мадис Мюлер, управител на Централната банка на Естония, коментира, че ЕЦБ може да очертае очакванията си за нивата на основните лихви за следващите месеци на следващото си заседание на 9-и юни.

Според него, настоящата парична и лихвена политика на ЕЦБ е "неподходящо облекчена", предвид настоящата висока инфлация.

Мюлер отбеляза също, че според него ЕЦБ трябва да прекрати своята програма за изкупуване на активи (APP) в началото на юли или няколко седмици след това и да за започне да повишава основните лихви. Той добави, че подкрепя постепенното повишаване на лихвите проценти с 25 базисни пункта.

ЕЦБ ще прекрати своята стимулираща програма за изкупуване на облигации в началото на третото тримесечие на тази година, последвано от повишаване на основните лихви, което може да бъде факт само "няколко седмици" по-късно, обобщи днес управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

По този начин Лагард "бетонира" очакванията на финансовите позари, че ЕЦБ ще повиши през юли лихвените си ставки за първи път от повече от десетилетие, в опит да укроти рекордно високата инфлация в еврозоната.

ЕЦБ: Заради войната в Украйна, предстои скок на инфлацията  и слаб икономически растеж

ЕЦБ: Заради войната в Украйна, предстои скок на инфлацията и слаб икономически растеж

Очакванията са за икономически ръст от едва 2,9% за 2022 година