В хода на валутната търговия във вторник доларът макар и слабо с е понижава спрямо другите валути, основни негови конкуренти.

От друга страна йената укрепва, тъй като инвеститорите превключиха към търсене на безопасни активи - убежища, след като правосъдното министерство на САЩ обвити китайската компания Huawei Technologies Co Ltd в мошеничество с цел нарушаване на санкциите срещу Иран. Това задълбочи търговския конфликт между Вашингтон и Пекин.

Китай изрази сериозното си безпокойство по повод тези обвинения по адрес на Huawei. Външното министерство съобщи във вторник, че Пекин ще защитава законните интереси на китайските компании.

Днес сутринта йената се търгува спрямо долара на ниво до 109,27 йени. Към австралийската валута японската също прибави малко до курс 78,30 йени за един австралийски долар.

В същото време общата валута се покачва минимално към японските пари до 124,94 йени за едно евро.

Еврото леко поскъпва и спрямо американската валута и днес се разменя на пазара срещу $1,1436 при курс $1,1428 ден по-рано.

Фунтът стерлинг се търгува във вторник сутринта по около $1,3158 в сравнение с $1,3066 в края на вчерашната сесия и по 1,1505 евро по сравнение с 1,1558 евро за паунд вчера.

Във фокуса на пазарните участници е двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, което ще завърши в сряда. Очаква се, шефът на регулатор, Джеръм Пауел да признае за растящите рискове пред американската икономика на фона на забавящия се глобален растеж.