Щатският долар умерено се понижава по отношение на основните световни валути в началото на валутната търговия в четвъртък. Инвеститорите оценяват икономическите данни за САЩ и възможното им въздействие върху паричната политика на Федералния резерв.

Преди ден Министерството на търговията на САЩ съобщи, че продажбите на дребно в страната са се увеличили миналия месец с 3% спрямо декември - с най-високото темпо от март 2021 година.

Междувременно обемът на промишленото производство в страната през януари не се е променил спрямо предходния месец, според доклад, публикуван в сряда от Федералния резерв. Консенсусната прогноза на експертите предвиждаше повишение от 0,5%.

Последните изявления на членове на ръководството на американската централна банка показват, че те като цяло подкрепят по-нататъшно увеличение на основния лихвен процент за борба с инфлацията. По-специално за това говориха ръководителят на Федералната резервна банка на Ричмънд Томас Баркин и неговият колега от Федералния резерв на Далас Лори Логан.

Баркин каза в интервю за Bloomberg, че Фед "трябва да направи повече, за да се бори с инфлацията", докато Лоугън отбеляза, че централната банка "ще трябва да повишава лихвите по-дълго от очакваното преди".

Към 10:10 часа българско време общата европейска валута покачва пазарния си курс спрямо долара с 0,20% - до $1,0710 за едно евро срещу $1,0689 за евро при затварянето на сесията в сряда.

Британската лира стерлинг поскъпва с 0,16% и се търгува на ниво около $1,2045 за един паунд спрямо $1,2030 за паунд в края на вчерашния борсов ден.

По отношение на японската валута американските пари се понижават с 0,30% - до 133,71 йени за един долар спрямо 134,16 йени за долар предишния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спадна с 0,2% по време на сутрешната търговия. В навечерието на този индикатор достигна максимум от пет седмици.