Курсът на еврото е стабилен спрямо щатския долар при валутната търговия в четвъртък сутринта, японската валута поскъпва, паундът се понижава спрямо "зелените пари". Пазарът очаква резултатите от юнското заседание на Европейската централна банка, които ще станат известни днес следобед и могат да дадат положителен тласък за общата европейска валута.

Като цяло експертите прогнозират, че ЕЦБ ще обяви намерението си да прекрати програмата за обратно изкупуване на активи през юни и да повиши лихвения процент по депозитите, който в момента е минус 0,5%, през юли. Ставката е с отрицателна стойност от 2014 година насам.

Инвеститорите също така ще чакат сигнали от регулатора за това с колко планира да повиши лихвите следващия месец и с какви темпове възнамерява да ги повишава в бъдеще, пише Dow Jones. Котировките на фючърсите за нивото на лихвите показват, че пазарът оценява вероятността от 50% повишаване на лихвения процент от Европейската централна банка с 50 базисни пункта на срещата през юли на 50%. Последният път, когато ЕЦБ повиши лихвите, беше с 50 б.п. през 2000 година.

Еврото може да се поскъпне над 1,08 долара, ако ЕЦБ обяви намерението си да прекрати политиката си за отрицателни лихвени проценти до третото тримесечие на тази година, смятат анализаторите на Exinity Group.

Към 10:35 часа българско време общата европейска валута се търгува на пазара за около $1,0711 срещу $1,0716 за едно евро в края на последната сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската се понижи с 0,67% - до 133,53 йени за долар срещу 134,28 йени за долар при затваряне на търговията вчера.

Британската лира стерлинг се понижи с 0,28% спрямо долара до $1,2506 за едни паунд в сравнение с $1,2537 за паунд в края на търговията в сряда.

Индексът ICE US Dollar, който показва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, днес сутринта е надолу с 0,06%, както и по-широкият индикатор WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути.