Щатският долар поевтинява спрямо еврото, британската лира и японската йена в хода на валутната търговия във вторник.

Инвеститори и търговци очакват резултатите от двудневната среща на Федералния резерв на САЩ, която ще станат известни в сряда, 16 март. Експертите очакват американският паричен регулатор да повиши базовия си лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,5%.

Към 11 часа българско време обменният курс на общата европейска валута спрямо американската се повиши с 0,59% - до $1,1004 за едно евро в сравнение с $1,0940 за евро в края на предишната сесия.

Цената на американската валута спрямо йената се понижава с 0,36% - до 117,83 йени за долар срещу 118,19 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британският фунт стерлинг днес сутринта поскъпва с 0,13% и се търгува по $1,3024 за един паунд в сравнение с $1,3002 за паунд при затраряне на предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), във вторник сутринта се понижава с 0,12%, колкото и по-широкият доларов индекс на WSJ.

По-рано този месец председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка на САЩ клони към повишаване на лихвите с 25 базисни пункта през март и ще бъде готов да действа по-агресивно в бъдеще, "ако инфлацията в страната се повиши или остане постоянно висока".

Тази седмица ще се проведат и срещите на Bank of England и Bank of Japan. Търговците прогнозират, че Британската централна банка ще увеличи основния лихвен процент от 0,5% до нивото преди Covid от 0,75%.

Междувременно се очаква японската централна банка да поддържа изключително хлабава парична политика, насочена към стимулиране на икономиката и постигане на цел за инфлация от 2%. По-рано обаче председателят на Японската централна банка Харухико Курода даде да се разбере, че регулаторът може да обмисли отказ от някои стимули, за да предотврати ускоряването на инфлацията поради скока на цените на енергията. Курода подчерта, че е необходимо да се изчака растежа на заплатите.

Януарската инфлация в Япония е само 0,5% спрямо 0,8% през декември. Междувременно инфлацията в САЩ през февруари се ускори до максимум от 1982 г. насам, възлизайки на 7,9%.