В началото на валутната търговия във вторник щатският долар се обезценява спрямо еврото, паунда, йената и другите световни валути в очакване срещата на Федералната резервна система на САЩ.

Американският паричен регулатор ще проведе първото си заседание на 15 и 16 септември от приемането на новата дългосрочна стратегия в края на август. Експертите смятат, че Фед ще запази "гълъбово" настроение на предстоящата среща, тъй като американската икономика, възстановявайки се от кризата, причинена от коронавирусната пандемия, все още се нуждае от подкрепа, пише Bloomberg.

Икономистите очакват, че новата стратегия на Фед, която предвижда по-мек подход към паричната политика, ще бъде отразена в конкретни мерки за подкрепа на икономиката, като се има предвид, че перспективите за одобрение на следващата партида фискални стимули от американските власти са все по-съмнителни.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,2% по време на търговията във вторник. По-широкият индекс WSJ долар също падна с 0,2%.

Общата валута днес сутринта се покачва спрямо американската с 0,21% - до $1,1893 за едно евро при $1,1866 за евро в края на предходната сесия.

Днес на пазара за един долар дават 105,66 йени срещу 105,73 йени в понеделник.

Американската валута губи 0,26% спрямо британския паунд и 0,56% по отношение на австралийския долар.

Освен всичко друго, нарастващите надежди за ранна ваксина срещу COVID-19 правят долара по-малко привлекателен като сигурно убежище, казват експерти от CBA.

"Доколкото резкия спад на икономическата активност в света се дължи на карантинните мерки, появата на ваксина ще даде тласък за растежа на световната икономика", цитира Dow Jones прегледа на CBA.

Американската валута спада и по отношение на китайската - с 0,43% до 6,71010 юана за долар, в сравнение с 6,8105 юана за долар в края на предишната сесия.

Статистиката, публикувана във вторник, показва увеличение на икономическата активност в Китай през август на фона на стимулиращи мерки, предприети от властите на страната в подкрепа на икономиката на фона на пандемията от коронавирус.