S&P 500 за пръв път проби бариерата от 4000 точки. В същото време Nasdaq и Dow Jones постигнаха печалба. Инвеститорите бяха вдъхновени от новия план за инвестиции в инфраструктурата на американския президент Джо Байдън, който е в размер на $2.3 трилиона.

Това е първият етап от големия план за преструктуриране през следващите години на най-голямата икономика в света. Белият дом го определя за най-голямата публична инвестиционна програма от създаването на системата от магистрали в страната и космическата надпревара през 60-те години.

Азиатските пазари се повишиха в петък след рекордната сесия на Уолстрийт

Пазарите в Токио и Сеул се увеличиха с повече от 1%, Шанхай също отчете ръст.

Иначе, като цяло в Азия търговията беше по-слаба, защото пазарите в Хонконг и Австралия са затворени заради католическия Разпети петък, който е днес.

Подновен оптимизъм

Последните върхове в данните от САЩ показват подновено доверие сред инвеститорите, че икономическото възстановяване набира скорост. S&P 500 е спечелил 7% от началото на 2021 г., въпреки че Nasdaq е с около 5% под пика си през февруари. Големият план за преустройство на президента Джо Байдън - който включва стимулирането на американската икономика с 1,9 трлн. долара - предизвика повече доста голям ентусиазъм сред инвеститорите.

"Инвеститорите приветстваха оптимистично инфраструктурния план на президента Байдън", пише брокерската TD Securities в писмо до клиентите си. През март се покачи и ключовият показател за производствената активност в САЩ. Тя достигна до най-високото си ниво от повече от 37 години насам, което е силен знак, че се извършва възстановяване.

Институтът за управление на доставките (ISM) заяви, че индексът му на национална фабрична активност е скочил до 64,7% през миналия месец - от 60,8% през февруари. Покачването над 50 показва сериозно нарастване на производството, което представлява 12% от икономиката на САЩ.